Naar homepage
FunX

Protest tegen gendergerelateerd geweld: "Elke vrouw heeft wel iets meegemaakt"

foto: Instagram: freewomenfromfear
  1. Newschevron right
  2. Protest tegen gendergerelateerd geweld: "Elke vrouw heeft wel iets meegemaakt"

Mila (16) en Gili (19) organiseerden zondag een demonstratie op het Malieveld tegen gendergerelateerd geweld, maar ook bijvoorbeeld zaken als straatintimidatie tegen vrouwen. De aanleiding was de dood van de 33-jarige Sarah Everard, een Britse vrouw die vorige maand in Londen werd vermoord toen ze 's avonds in haar eentje naar huis liep. "Ik heb zelf veel verschillende dingen meegemaakt en ik denk eigenlijk dat elke vrouw wel iets heeft meegemaakt, helaas", zegt Gili in 7/11.

Sarah Everard

Op 3 maart van dit jaar raakte Sarah Everard vermist in Londen. Een week later werd haar lichaam teruggevonden in het bos. Door dit vreselijke verhaal kwam het gesprek over geweld tegen vrouwen opnieuw onder de aandacht. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de rest van de wereld. Mila en Gili besloten samen met vele anderen op het Malieveld dit probleem in Nederland meer onder de aandacht te brengen. "We hebben gedemonstreerd tegen gendergerelateerd geweld en ook tegen straatintimidatie", vertelt Gili. "Het is niet alleen maar geweld. Bijvoorbeeld het nagesproken worden op straat, daar staan wij ook tegen op."

Gili over de demonstratie op het Malieveld en haar eigen ervaringen met straatintimidatie en gendergerelateerd geweld.

Eigen ervaringen

Gili maakte zelf ook het een en ander mee, wat voor haar mede een reden was om samen met Mila de demonstratie te organiseren. "Ik denk eigenlijk dat elke vrouw wel iets heeft meegemaakt, helaas", zegt ze. "Ik ben een keer achtervolgd door een auto waaruit iemand me achterna riep, puur omdat ik in een rokje aan het fietsen was. Ik ben ook in een club wel eens aangeraakt op een manier die je niet wilt."

Daarnaast noemt Gili een voorbeeld waaruit blijkt dat misbruik niet alleen maar vanuit een vreemde hoeft te komen. "Ik heb ook een keer gehad dat ik met een vriend en een vriendin na een feestje in bed lag te slapen, terwijl ik hen allebei heel erg vertrouwde, want ik was daar heel vaak. Dus die vriend vertrouwde ik ook heel erg en toen werd ik de dag erna wakker met mijn bloesje open. Ik dacht: 'Hoe komt dit? Wie heeft dit gedaan?' en toen vroeg ik dat ook aan ze. Ze zeiden allebei dat ze geen idee hadden en ik vertrouwde ze allebei dus ik dacht gewoon: 'Oké, het zal wel goed zijn'. Een jaar later zei die vriend, die toen mijn beste vriend was geworden, dat hij zich opeens herinnerde dat hij mijn bloesje open had gedaan die avond."

Free women from fear

Op het Malieveld in Den Haag waren verschillende sprekers aanwezig die vertelden over hun eigen ervaringen met straatintimidatie en gendergerelateerd geweld. In totaal waren er zo'n honderd demonstranten aanwezig op de demonstratie, die georganiseerd werd door 'free women from fear', een groep jonge mensen die strijden tegen gendergerelateerd geweld.

Check voor meer informatie over de beweging de Instagram-pagina van free women from fear.

Ster advertentie
Ster advertentie