FunX

''Psssst'' zeggen op straat wordt strafbaar

  1. Newschevron right
  2. ''Psssst'' zeggen op straat wordt strafbaar

Amsterdam is helemaal klaar met het gepsssst op straat. Als het aan de wethouders en burgemeester van de stad ligt, moet deze vorm van straatintimidatie strafbaar worden gesteld. Morad & Shay belden met de fractievoorzitter van CDA Amsterdam, Diederik Boomsma.

4000 euro

Het gaat niet alleen om het sissen en nafluiten op straat, maar ook om specifiekere uitspraken die kunnen worden gezien als intimidatie. In eerste instantie zal er een waarschuwing worden gegeven, maar uiteindelijk kan de boete oplopen tot 4000 euro.

Amsterdamse vrouwen

Dat het om een structureel probleem gaat, bewijst het grote percentage vrouwen dat zich aangevallen voelt. Uit onderzoek blijkt dat 59 procent van de Amsterdamse vrouwen een vorm van straatintimidatie heeft ervaren. Van de vrouwen tussen de 15 en 34 jaar gaat het zelfs om 83 procent.

ANONIEM

Nafluiten en naroepen op straat is moeilijk te controleren en daarom wil Amsterdam anonieme toezichthouders inzetten. Zij zullen alle vormen van seksuele intimidatie op straat in de gaten houden.

''Mensen moeten op heterdaad betrapt kunnen worden. Er zijn undercover toezichthouders die kunnen optreden, maar je kan zelf ook aangifte doen als je een getuige hebt.''

Belgiƫ

Het is niet de eerste stad waar het maken van seksueel getinte opmerkingen op straat strafbaar is. In Brussel worden dit soort acties beboet met 250 euro.

Ster advertentie
Ster advertentie