FunX

Adformatie: FunX populairst bij jongeren in Randstad

  1. Newschevron right
  2. Adformatie: FunX populairst bij jongeren in Randstad
De publieke radiozender FunX is met een dagbereik van ruim 28 pct het best beluisterde jongerenstation in de vier grote steden van de Randstad. Dat blijkt uit een grootschalig luisteronderzoek (face to face, onder 2000 jongeren) in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, uitgevoerd door Interview-NSS in opdracht van FunX en de Publieke Omroep.

In de leeftijd 15 tot 25 jaar luistert 28 pct van alle jongeren dagelijks naar FunX; Radio 538 en Yorin FM volgen met respectievelijk 18 en 10 pct. Onder jong-volwassenen (25-35 jaar) neemt FunX met een dagbereik van 10 pct een 3e positie in achter Radio 538 (18 pct) en Sky Radio (11 pct). Onder autochtone jongeren blijft de naamsbekendheid van FunX nog fors achter met minder dan 20 pct. FunX heeft dit onderzoek laten uitvoeren omdat de zender door belangenclub Pre de toegang tot het reguliere CLO werd geweigerd.

FunX-directeur Willem Stegeman: 'Omdat we geen landelijke omroep zijn en niet kunnen aantonen dat we bereik halen. In het reguliere CLO wordt wel naar opleiding en sociale klasse gekeken, maar voor zoiets fundamenteels als culturele achtergrond, dat ander mediagedrag oplevert, is geen aandacht. Hiermee hebben we dan ook aangetoond dat de huidige dagboekjes-methode verbetering behoeft.' Camiel Camps van Intomart, dat dat CLO uitvoert, telt slechts 35 allochtone jongeren in het totale CLO-panel van 9.500 (respondenten die het dagboekje daadwerkelijk terugsturen), als hij selecteert op 15-35-jarige grotestadsjongeren met een allochtone achtergrond. Ook Reinier Heutink van Interview-NSS vindt het hoog tijd dat er voor specifieke doelgroepen naar andere onderzoeks methoden dan de huidige dagboekjes wordt gezocht.

'Jongeren gaan geen dagboekjes invullen.' Maar Heutink weet ook, dat de face-to-face methode zoals nu voor FunX is gekozen ('je legt een vergrootglas op zo'n doelgroep') te duur is om voor alle doelgroepen in te zetten. FunX, dat anderhalf jaar geleden in Rotterdam met uitzenden begon, gaat intussen de mogelijkheden bekijken om naar steden als Arnhem, Groningen en Enschede uit te breiden
Ster advertentie
Ster advertentie