FunX

Isante (15) overleefde kanker

  1. Newschevron right
  2. Isante (15) overleefde kanker

Op Wereldkankerdag wordt jaarlijks stilgestaan bij de bestrijding en overleving van de ziekte. Bij de vijftienjarige Isante (niet op de foto*) werd al op vroege leeftijd een kwaadaardige tumor gevonden. Isante leed aan het zeldzame Ewing-sarcoom. Alsof dat nieuws niet vervelend genoeg was, wilde de dokter dat zij wist waar zij aantoe was: "Er is een ding dat je moet weten en dat is dat je haar gaat uitvallen." "Toen liep ik weg en heb ik heel hard gehuild", vertelt zij in Start aan Fernando.

Goed en slecht

Voor haar gevoel was Isante "best snel" genezen. "Het duurde ongeveer drie, vier jaar en acht chemobehandelingen." Maar het was natuurlijk geen prettige periode. "Na de eerste chemo was er allemaal familie op bezoek. Door de behandeling werd ik heel misselijk en moest ik overgeven waar zij bij waren. Dat was mijn meest vervelende herinnering van die periode."

Ondanks alles heeft vierdeklasser wel fijne herinnering aan de afgelopen periode. "Ik heb er twee hele goede vriendinnen aan overgehouden. Een daarvan is helaas wel overleden." Wat Isante anderen in haar situatie kan aanraden? "Sterk blijven en zorgen dat je alleen met je echte vrienden blijft omgaan."

*Het meisje op de foto was de 13-jarige Talia. De bekende kankerpatiƫnte had bijna een miljoen volgers op Youtube, maar overleed helaas in 2013 aan de ziekte.

Ster advertentie
Ster advertentie