FunX

Kick Out Zwarte Piet voert actie tegen Grijze Piet in Breda

foto: Eda Kulekcifoto: Eda Kulekci
  1. Newschevron right
  2. Kick Out Zwarte Piet voert actie tegen Grijze Piet in Breda

Een groep van ongeveer 80 demonstranten voerde zaterdag actie bij het Sinterklaasevenement in Breda. Ondanks de oproep om Zwarte Piet te vervangen door de roetveegpiet, koos het Sinterklaas Comité Breda voor Grijze Piet. Volgens actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) lijkt Grijze Piet nog te veel op Zwarte Piet en steunt de gemeente daarom nog steeds een vorm van blackfacing door het evenement op deze manier plaats te laten vinden. FunX was aanwezig en sprak met verschillende demonstranten.

GRIJZE PIET OF ZWARTE PIET?

Volgens Marieke, woordvoerder KOZP, zien de Pieten bij het Sinterklaasevenement "er gewoon uit als Zwarte Pieten". De pieten dragen donkergrijze schmink op hun huid, zwarte pruiken en hebben hun lippen met een rode kleur voller geschminkt. Hoewel de schmink een klein tintje lichter is, is er dus niet veel veranderd. "Er zijn veel basisscholen en zelfs hele wijken in Breda die werken met roetveegpieten, maar het intochtcomité van Breda wil niet hier niet aan meedoen." Marieke heeft met het comité gesproken en de organisatie geeft aan niet geïnteresseerd te zijn in roetveegpieten. De voorzitter is van mening dat Zwarte Piet niet racistisch is, maar wilt toch zijn best doen voor KOZP door Zwarte Piet te vervangen door Grijze Piet.

foto: Eda Kulekci

'Grijze Pieten' in Breda

ROETVEEGPIET

Steden als Venlo, Dordrecht en Leeuwarden waren ook van plan om te werken met Grijze Piet, maar op aandringen van lokale KOZP groepen zijn ze daar van afgestapt. In die steden zijn er nu roetveegpieten te zien. Alleen Breda en Venlo houden vast aan de Grijze Piet. Daarom besloot KOZP een demonstratie te organiseren.

DREIGING EN ARRESTATIES

De groep heeft bij de aanvraag van de demonstratie verzocht om naast de ingang van het Sinterklaasevenement op het Kasteelplein te staan. De burgemeester stemde hier niet mee in en daar is Marieke niet blij mee. "Ze zijn bang voor mensen die geweld willen plegen, en ik noem het bewust geen tegendemonstranten maar geweldplegers. En daarom moeten wij, vreedzame demonstranten met een belangrijke boodschap, ergens in een hoekje gaan staan."

Bij de demonstratie zijn elf personen aangehouden door de politie. Zij zochten de confrontatie met demonstranten van actiegroep KOZP en negeerden aanmaningen om te vertrekken. Marieke vindt het triest dat dit gebeurt. Tegelijkertijd vraagt ze zich af waar alle mensen zijn die in 2020 bij de Black Lives Matter demonstratie in Breda waren. "Ik kan me voorstellen dat sommige mensen het moeilijk vinden om naar een KOZP protest te gaan. Ze voelen dezelfde dreiging die wij ook voelen, maar juist daarom is het belangrijk om wél te komen. We moeten niet buigen voor racistische geweldplegers en we vragen de gemeente om dat ook niet te doen."

foto: Eda Kulekci

Kick Out Zwarte Piet demonstreert bij Sinterklaasevenement in Breda

VROEGTIJDIGE BEËINDIGING

KOZP was het in eerste instantie niet eens met de door de gemeente aangewezen locatie. Toch stemden ze ermee in, met als voorwaarde dat ze zichtbaar zouden zijn voor het publiek van het Sinterklaasevenement. Zo werd de groep tussen dranghekken geplaatst bij een achteruitgang van het park waar het evenement plaatsvond. Het protest begon rond 10.00 en werd rond 12:45 vroegtijdig beëindigd door de gemeente. De uitgang aan de kant van het protest werd gesloten en bezoekers werden omgeleid waardoor ze niet meer langs de demonstratie konden lopen.

Woordvoerder Marieke geeft aan dat de organisatie al vóór de demonstratie overwoog juridische stappen te ondernemen, maar dat er niet genoeg tijd voor was. "De burgemeester had geen juridische gronden om de locatie af te wijzen. Nu ze het protest ook nog eens vroegtijdig hebben beëindigd overwegen we opnieuw om juridische stappen te ondernemen."

SCHIJNOPLOSSING

Jerry Afriyie, dichter en mede-initiatiefnemer van KOZP en Stichting Nederland Wordt Beter, was ook aanwezig. "Zwarte Pieten zijn racistische karikaturen die niet op een kinderfeest horen. Breda dacht slim te zijn door Zwarte Piet in stand te houden met een schijnoplossing: Grijze Piet. Maar wij gaan hier niet mee akkoord. We willen een duurzame oplossing, anders blijven we protesteren." Jerry vindt dat als iets racistisch is, het belangrijk is om daar duidelijk afstand van te nemen. Daarom is hij niet blij met de minimale stappen van de gemeente Breda. "Er wordt al honderd jaar geprotesteerd tegen Zwarte Piet. Wij bouwen voort op het werk van de mensen die ons voor waren. Mensen zijn er al heel lang klaar mee. Daarom kan er van ons niet gevraagd worden om nog even geduld te hebben. Hoeveel geduld kunnen we na honderd jaar nog hebben?"

Jerry Afriyie, mede-oprichter Kick Out Zwarte Piet.

foto: Eda Kulekci

Jerry Afriyie, mede-oprichter Kick Out Zwarte Piet

TIEN JAAR 'ZWARTE PIET IS RACISME'

Dit jaar bestaat de campagne 'Zwarte Piet is Racisme' tien jaar. Jerry’s motivatie lijkt er niet minder op te zijn geworden. "Wij komen van ver, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Als we de handen ineenslaan en onze harten bij elkaar leggen, kunnen we ervoor zorgen dat de sinterklaastraditie een feest wordt voor alle kinderen." Op de vraag hoe een inclusief sinterklaasfeest eruit zou moeten zien is Jerry’s antwoord kort en duidelijk: "Zonder racisme."

ANTI-RACISME HET HELE JAAR DOOR

Tijdens het protest spraken verschillende mensen de groep toe. Zo ook jongerenwerker en hbo-docent Daryll Ricardo Landbrug. Hij vindt dat mensen zich niet alleen tijdens Sinterklaas, maar het hele jaar door zouden moeten uitspreken tegen racisme. "Voor veel witte mensen is dit iets waar ze één keer per jaar mee te maken krijgen. Ze denken: 'Is het weer zo ver?' Maar racistische mensen zijn het hele jaar door racistisch. Ik heb geen kinderfeest met zwarte karikaturen nodig om discriminatie te ervaren. Dat gebeurt ook op een random dinsdag in Mei."

Daarom vindt Daryll dat mensen zich altijd en overal zouden moeten uitspreken tegen racisme. Ook op school, op werk of in de tram. Daarnaast heeft hij een oproep aan alle mensen die wél naar de Klimaatmars en het Woonprotest gaan, maar niet op de Kick Out Zwarte Piet protesten te vinden zijn. "Check je privileges. Je kunt jezelf niet anti-racistisch noemen en alléén naar de veilige demonstraties gaan. Als je onderdeel bent van een cultuur die Zwarte mensen onderdrukt, dan moet je je daartegen verzetten."

FLAUWE OPLOSSING

Hoewel Daryll zich inzet voor Kick Out Zwarte Piet, is hij geen fan van de roetveegpiet. "Persoonlijk vind ik de roetveegpiet een flauwe oplossing. Hij komt nog steeds door de schoorsteen en dat is jarenlang gebruikt om te kunnen legitimeren waarom een Piet zwart zou moeten zijn." Daryll vindt dat Pieten gewoon moeten komen zoals ze eruit zien. Dat zou namelijk de diversiteit van mensen uitstralen.

Daryll spreekt demonstranten toe in Breda

Ster advertentie
Ster advertentie