FunX

Hoe belangrijk is jouw papa?

  1. Newschevron right
  2. Hoe belangrijk is jouw papa?
Spoken stond deze week stil bij de rol van de vader in de opvoeding. Over het algemeen bestaat een gezin uit een moeder en een vader. Toch zijn er in Nederland ook een hele hoop eenoudergezinnen, waar meestal de moeder de opvoeding van de kinderen grotendeels op haar neemt. Download de uitzending en kom erachter wat de oorzaken en gevolgen kunnen zijn.

Ontvadering

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er procentueel meer eenoudergezinnen zijn binnen de Caribische gemeenschap. Muzikant Orville Breeveld kan hierover meepraten. Hij is zelf van Surinaamse afkomst en groeide vanaf zijn tiende jaar op zonder vader. In Spoken vertelde hij dat hij zelf inmiddels erg gelukkig is als vader van twee zonen. Orville merkte op dat niet alle papa's zo'n vaderschap ervaren. Dit motiveerde Orville om de organisatie Vitamine V op te richtten.

Is 'ontvadering' dan een cultureel probleem binnen de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap? Dr. Glenn Helberg vindt van niet. Hij vertelde Manu een historisch verhaal over de tijd van de slavernij. Destijds mochten slaven geen gezinnen vormen. Na de afschaffing van de slavernij zitten bepaalde groepen nog steeds in een achterstand. Om dit te verhelpen heeft Glenn een motie ingediend voor een vaderschapsregistratie. Volgens Glenn zullen vaders op die manier eerder de verantwoordelijkheid op zich nemen. Ook zullen moeders volgens hem goed nadenken, voordat ze de vader de laan uit willen sturen. Het gaat nota bene om de bescherming van de kinderrechten!

{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201104102100.mp3{/audio}
DOWNLOAD


Overige sprekers

Manu sprak als eerst met prof. Louis Tavecchio. Hij benadrukte het belang van een vaderfiguur voor emotionele, sociale en maatschappelijke ontwikkeling van een kind. Terwijl universitair docent, Henny Bos, het tegenoverstelde beweert. Zij vertelde Manu over haar onderzoek waaruit blijkt dat kinderen die binnen een lesbisch gezin zijn opgegroeid juist minder agressief zijn.

Volgens relatietherapeut, Alfons Vansteenwegen, bepaalt je vader wel je partnerkeuze. Dus opgroeien zonder een vader heeft, hoe dan ook, invloed op je latere relaties. Hoe kun je als alleenstaande moeder hier dan het beste mee omgaan? Pedagoge, Mara Schiet, weet er alles van en schreef in haar boek "Opvoeden in je eentje" wat je het beste tegen je kind kan zeggen als de vader niet meer in beeld is.

De show is aangevuld met alleen maar papa-songs! Ook hoor je een report van Dieudonnee, die de straat opging om de gevoelens voor vaders te peilen. En zoals elke week, sloot onze huisdichter, Joost van Kersbergen, de show af met wijze rijmwoorden.
PLAYLIST

Uur 1:

Lupe Fiasco – He Say, She Say
Ed O.G. & Da Bulldogs – Be A Father To Your Child
Louis Armstrong – Come Back Sweet Papa
Nas & Olu Dara – Bridging The Gap
Ayo – Without You
Will Smith - Just The Two Of Us
Amier Papier – Papa is een bitch
Luther Vandross - Dance With My Father

Uur 2:

Xzibit - The Foundation
Litlle Brother – All For You
Alain Clark - Father And Friend
The Game – Like Father, Like Son
Queen Ifrica - Daddy
Jay Z & Beanie Siegel - Where Have U Been?
Raphael Saadiq - Good Man
Mr. Lif – The Now
Def Rhymz Ft. Lloyd - Wees Een Vader Voor Je Kind

Uur 3:

The Temptations - Papa Was A Rolling Stone
El-P – Stepfather Factory
Eminem - Mocking Bird
Grand Agent – You Don’t Love Me
2Pac – Papa’z Song
Notorious B.I.G. - Big Poppa
Atmosphere - Yesterday
Juelz Santana - Daddy
Saigon - Fatherhood

Ster advertentie
Ster advertentie