FunX

1 jaar na het BLM-protest op de Dam: een terugblik op die historische dag

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. 1 jaar na het BLM-protest op de Dam: een terugblik op die historische dag

Op 1 juni 2020 verzamelden duizenden mensen zich op de Dam voor het allereerste Black Lives Matter-protest in Nederland. Het overlijden van George Floyd was toen de aanleiding voor alle protesten die wereldwijd plaatsvonden. Precies een jaar later wordt er in de TopiX-podcast teruggeblikt op die historische dag. Dat doet presentatrice Charisa Chotoe samen met acteur Daniël Kolf, fotograaf Bete van Meeuwen en organisator van de BLM-demonstratie in Lelystad: Rasha Geerman. Ze bespreken de mooie ontwikkelingen die hun sinds het protest zijn opgevallen, maar ook over de stappen die nog gezet moeten worden.

Quote

Ik had kippenvel, de hele tijd.

Daniël Kolf

1 juni 2020

Daniël herinnert zich die dag op de Dam nog al te goed. "Heel veel mensen waren het zat. Zelfs in een coronapandemie namen we het risico om daar te komen, daar te staan en te schreeuwen. Ik had kippenvel, de hele tijd", vertelt hij. "Het heeft me laten zien dat: 'the army is big'. Er zijn heel veel mensen die er hetzelfde over denken."

Bete koos ervoor om niet naar de Dam te gaan, maar in plaats daarvan vooral op sociale media erg actief te zijn. "Ik heb er in die tijd ook 2000 volgers bijgekregen, omdat ik gewoon alleen maar bezig was met posts en stories maken. Eten en drinken was eigenlijk bijzaak. Ik had nergens trek in en kon alleen maar daaraan denken. Ik was ook de hele tijd aan het huilen, dus ik kon wel huilend daar naartoe fietsen en daar huilend gaan staan, maar dat voelde voor mij niet heel prettig", vertelt Bete, die daarom meekeek via een livestream.

Rasha organiseerde in haar hometown Lelystad een BLM-demonstratie. Dat betekende ook voor Lelystad de eerste in de geschiedenis, al verliep deze in eerste instantie niet al te soepel. "Toen we daar aankwamen was er helemaal niks. Geen podium, geen speaker, helemaal niks. Stond ik daar met mijn bord. Ik keek om me heen en er waren echt teleurgestelde mensen. Toen dachten we: 'weet je wat, jullie doen het niet, maar wij gaan het wel doen', want we vonden het wel echt noodzakelijk om iets te doen en onze stemmen te laten horen", zegt Rasha, die in 4 dagen uiteindelijk 250 mensen bij elkaar wist te trommelen.

De BLM-demonstratie op 1 juni 2020

foto: FunX

Het BLM-protest op de Dam op 1 juni 2020

Positieve ontwikkelingen

De positieve ontwikkelingen die sinds 1 juni 2020 hebben plaatsgevonden, werden ook besproken. Rasha is vooral erg blij dat Omroep Zwart eindelijk van de grond is. "Dat er leuke dingen komen voor Nederlanders met een kleur. Dat je jezelf weer terugziet in de programma's die we op tv te zien krijgen." Ook Daniël ziet als acteur positieve ontwikkelingen binnen de film- en theaterwereld. "Ik heb heel veel producenten gesproken voor 1 juni en na 1 juni. Ik zie echt dat ze ruimte willen maken voor verandering, dat ze echt met de higher ups aan het praten zijn en iedereen met elkaar samenkomt", zegt hij. "Maar het zou nog wel ietsje sneller kunnen gaan op het gebied van film, tv en theater, zodat het publiek ook een andere cultuur kan zien."

Bete noemde ook nog de motie van platform 'Zetje in' om racisme in het onderwijs te bespreken, als positieve ontwikkeling. "Daar werd ik heel vrolijk van. Dat ze de Kamer in zijn gegaan en daarover hebben gesproken. Ik weet ook: dat gaat allemaal nog tig jaren duren, want wetten verander je niet zomaar. Maar dat het zover is gekomen en dat het op de agenda staat, daar ben ik heel erg blij mee, want anders kom je nergens."

Quote

Het enige wat wij leren over zwarte mensen is slavernij.

Rasha Geerman

Werk aan de winkel

Behalve positieve ontwikkelingen, is er ook nog een hoop werk aan de winkel. Dat ziet ook Rasha, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs. "Het enige wat wij leren over zwarte mensen is slavernij. Daar houdt het op. Er wordt helemaal niet verteld over Afrika, behalve dat ze daar slaven vandaan hebben gehaald en dat daarna heel veel kolonisten zich daar hebben gevestigd." Rasha kreeg ook les op Aruba en zo leerde zij het een en ander over de Caribische geschiedenis. "Als ze dat hier in Nederland zouden introduceren, zou dat geweldig zijn. Want er zijn heel veel kinderen met een migratieachtergrond die dat toch wel willen weten en het behoort ook gewoon tot de Nederlandse geschiedenis."

Hoe dan nu verder? Volgens Rasha zijn het de kleine inspanningen die uiteindelijk een grote bijdrage gaan leveren. "Dat is ook misschien wel de boodschap aan iedereen: je kan het doen. Het maakt niet waar je vandaan komt of wat voor sociale status je hebt. Als jij wat te zeggen hebt, vooral als je heel gepassioneerd bent over dit onderwerp, zeg er gewoon wat van!"

Luister hieronder het gehele gesprek terug:

SPECIAL: BLM, een jaar later. - FunX TopiX

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie