Naar homepage
FunX

Ouisam (24) zat een maand lang zonder paspoort vast in Melilla

foto: Ouisam
  1. Newschevron right
  2. Ouisam (24) zat een maand lang zonder paspoort vast in Melilla

De 24-jarige Ouisam Karim heeft de afgelopen weken in een echte nachtmerrie geleefd. De man uit Helmond zat een maand lang vast in Melilla, een Spaanse autonome regio in het noorden van Marokko, omdat hij werd aangezien voor een vluchteling die met een vals paspoort Europa binnen zou willen komen. Gelukkig kwam gisteren het nieuws naar buiten dat Ouisam toch terug naar huis mag. FunX-dj Ingrid praat erover met Europarlementariër Mohammed Chahim.

"HET IS SCHANDALIG WAT HEM IS OVERKOMEN."

SLECHT BEHANDELD

"Ouisam is heel opgelucht dat hij nu eindelijk zijn paspoort terug heeft, maar hij wil nu natuurlijk weten: hoe heeft dit kunnen gebeuren", vertelt Mohammed Chahim, die de afgelopen maand dagelijks contact had met Ouisam. "Hij is teleurgesteld over hoe hij behandeld is door de Spaanse autoriteiten."

VAST IN DE HEL

Ouisam werd begin september in Melilla opgepakt toen hij de boot naar Málaga wilde pakken. De lokale autoriteiten zagen hem aan voor een migrant en dachten dat hij probeerde met een nep paspoort naar het Europese vasteland te gaan. Kort daarna werd hij weer vrijgelaten, maar wel verdacht van identiteitsfraude. Zijn paspoort is hij dan kwijt.

Een maand lang liep Ouisam rond in Melilla, zonder te weten wanneer er eindelijk een oplossing voor zijn situatie zou komen. Ondertussen kon hij nergens heen. Zonder paspoort kon hij niet doorreizen naar Europa en hij mocht ook Marokko niet in om naar de ambassade te gaan.

Omdat Ouisam nergens heen kon, moest hij gedwongen op straat slapen. Ondanks dat hij genoeg geld had voor hotels, werd hij daar zonder paspoort geweigerd. En daar houdt de nachtmerrie niet op. "Hij is ook beroofd, twee keer. En hij heeft gezondheidsklachten. Dus het was echt the hell on earth voor deze jongen", vertelt Mohammed. "Ik heb echt medelijden met hem. Het is schandalig wat hem is overkomen."

Lang

Het komt in de regio vaker voor dat er getwijfeld wordt aan iemands identiteit, maar de manier waarop Ouisam behandeld is, kan volgens Europarlementariër Mohammed echt niet. "Ik snap werkelijk niet waarom het zo lang duurde. Je mag twijfelen aan identiteit van iemand maar dat moet toch niet een maand duren?! En laat staan dat je hem aan zijn lot overlaat!" De Europarlementariër wil zich de komende tijd gaan inzetten om te voorkomen dat dit nog een keer kan gebeuren.

"Dit mag echt nooit meer voorkomen."

Terug

Ouisam komt deze week terug in Nederland. Volgens Mohammed zal hij zal even moeten bijkomen. "Het is niet niks wat hem is overkomen de laatste tijd. Hij is ontnomen van zijn fundamentele rechten. Ik hoop dat hij mentaal sterker uit deze situatie komt."

Ster advertentie
Ster advertentie