FunX

Maya (24) woont hele leven hier, maar heeft nog steeds geen Nederlands paspoort

  1. Newschevron right
  2. Maya (24) woont hele leven hier, maar heeft nog steeds geen Nederlands paspoort

Besef, er zijn jongeren die zijn opgegroeid in Nederland, hier wonen en werken, een bestaan hebben opgebouwd en nog steeds geen Nederlands paspoort hebben...

Door alle nieuwsberichten over de net niet uitgeprocedeerde Armeense kinderen Lili en Howick, werden de nare gevoelens bij FunX-luisteraar Maya (schuilnaam) weer aangewakkerd. Ze omschrijft de situatie als een trauma. De 24-jarige vrouw weet als geen ander hoe het voelt als je toekomst aan een zijden draadje hangt. Maya kwam naar als Nederland als meisje van één jaar. Waar vandaan, zegt ze liever niet. Haar ouders vluchtten in ieder geval voor de oorlog. Ze is hier misschien niet geboren, maar wel getogen en helemaal gewend aan haar leventje hier. Chillen met vrienden doet ze graag, Netflix is life en ze gaat er graag alleen op uit.

“Ik vertel liever niet waar ik vandaan ben gevlucht, omdat ik mijn Nederlanderschap nog steeds niet heb en dat eventueel een risico kan vormen.”

De situatie van Lili en Howick greep Maya zo aan, dat ze haar eigen ervaring deelde via Insta Stories.Ook beseft Maya dat ze haar eigen trauma eigenlijk niet echt goed heeft verwerkt. “Het kwam weer allemaal bij me naar boven. Ik hoop dat ze hulp krijgen en met mensen kunnen gaan praten om hun trauma te verwerken. Nu ze in Nederland mogen blijven, begint hun leven pas echt.”

TWEESTRIJD

Maya zit in een tweestrijd. Dankbaar voor de kansen die Nederland haar biedt, is ze zeker. “Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik nu kansen heb die mijn ouders nooit hadden.” Maar als je inmiddels 24 jaar oud bent en je keihard je best doet om goed mee te draaien in de maatschappij, wat is er dan nog meer nodig?

“Het heeft altijd dubbel voor mij gevoeld. Je kunt net zo hard je best doen als je wil, maar je blijft altijd een tweederangsburger. Mijn hele leven spreek ik correct Nederlands, doe ik m’n best en zorg ik dat ik niet in de problemen kom, maar het Nederlanderschap heb ik nog steeds niet.”

BLIJFT ENG

Elke vijf jaar moet Maya naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om haar tijdelijke verblijfsvergunning te laten verlengen. Ze kreeg het op haar dertiende, maar zo’n bezoekje aan de IND blijft spannend.

“Ik vind het toch wel een beetje eng, omdat ze mijn lot in handen hebben.”

De tijdelijke verblijfsvergunning is ooit aan Maya toegewezen. Maar het kan ook anders. Het is mogelijk op twee manieren: een aanvraag voor een permanente verblijfsvergunning, waarbij je niet erkend wordt als Nederlandse staatsburger of naturalisatie. Dat laatste zou voor Maya de enige echte erkenning zijn. Bij naturalisatie vraagt een ‘vreemdeling’ namelijk om de Nederlandse nationaliteit. Maar daar zijn een hoop voorwaarden aan verbonden, zoals bijvoorbeeld een inburgeringsdiploma en eventueel afstand doen van je huidige nationaliteit.

Hoe kan het dat een Nederlands paspoort er voor Maya nog steeds niet in zit? Dat komt onder andere omdat de benodigde documenten uit haar geboorteland meerdere keren als vals zijn bestempeld, waardoor de aanvraag voor naturalisatie niet verder kan. Hierdoor gelden er voor haar andere - ingewikkeldere - regels als het gaat om bijvoorbeeld studiefinanciering. En iets leuks als reizen geeft van tevoren zoveel regelwerk, dat ze het liever laat.

“Het is iets wat ik maar niet kan afsluiten. Ik ben eigenlijk heel m’n leven hier. Ik vind dat ik wel goed bezig ben. Ik chill met vrienden, ga naar het werk en ik doe gewoon m’n ding. Maar toch… Het voelt ook raar.”

ONEINDIGE VERLENGING?

Wat als Maya’s documenten uit land van herkomst bij een nieuwe aanvraag weer niet worden goedgekeurd? Zit ze dan vast aan het blijven verlengen van haar tijdelijke verblijfsvergunning? En kan dat oneindig?

De persvoorlichter van de IND, Maarten Molenbeek, houdt hier liever zijn mond over. “Ik kan nog niks zeggen over casussen die nog lopen.” Een vreemdelingenadvocaat van 3 Advocaten legt uit dat een tijdelijke verblijfsvergunning voor bepaalde tijd in principe om de vijf jaar verlengd kan blijven worden.

Het enige wat Maya wil, is af van een status als tweederangsburger, want haar uiterste best, dat doet ze al d’r hele leven...

- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie