logo
FunX

Studente Bernice (24) woont in een bejaardenhuis: "Het is echt een luxe"

bron: YouTube: VICE Nederland
  1. Newschevron right
  2. Studente Bernice (24) woont in een bejaardenhuis: "Het is echt een luxe"

Het is voor veel studenten tegenwoordig lastig om een woning te vinden die ook nog te betalen is. De 24-jarige Bernice had ook last van dit probleem en kwam tot een oplossing die niet bepaald voor de hand ligt: ze woont in een bejaardenhuis. In Jouw Stad vertelde ze aan Youssef of het haar bevalt en hoe het is om bejaarden als buren te hebben.

Vrijwilligerswerk

Vijf jaar geleden stonden er een aantal kamers in een bejaardenhuis in Zwolle leeg. De organisatie was toen op zoek naar ideeën om die kamers te vullen. "Toen ben ik samen met een klasgenootje op het idee gekomen dat jongeren hier wel zouden kunnen wonen," zegt de Zwolse student Bernice. In ruil daarvoor moeten de jongeren vrijwilligerswerk doen. Binnen een een paar maanden was het idee helemaal uitgewerkt.

Moeilijk

Een half jaar later verhuisde Bernice naar het bejaardentehuis. Toen had ze dus opeens bejaarden als huisgenoten. Dat is heel leuk, maar het kan af en ook best moeilijk zijn. "Het is wel een keuze om je aan die mensen te binden en om echt tijd in ze te investeren," geeft Bernice aan. Je weet namelijk van tevoren dat je ze in korte tijd kunt verliezen "Aan de ene kant is het supermoeilijk want als ze overlijden heb je echt verdriet. Aan de andere kant geloof ik ook echt dat ze die moeite en liefde waard zijn."

Heel rustig

Op dit moment is het, vanwege de coronamaatregelen, extra bijzonder om in een bejaardenhuis te wonen. Sinds 25 mei mag elke bewoner één bezoeker ontvangen als er geen besmetting is in het huis. Voorheen was bezoek helemaal niet toegestaan. Het is volgens Bernice dan ook heel rustig. "Je hebt geen borrelmiddagen en andere groepsactiviteiten. Normaal gesproken zitten er bijvoorbeeld hele groepen mensen koffie te leuten." Dit valt allemaal weg door de huidige coronasituatie. Gelukkig is het lekker weer en kunnen de mensen buiten zitten, waardoor ze toch nog contact heeft met haar geliefde buren. Bernice zit echt op haar plek in het huis en zou er op korte termijn niet weg willen. "Het is echt een luxe."

Bernice is student en woont in een zorgcentrum!

Ster advertentie
Ster advertentie