FunX

Imad vertelt openhartig over wat de terroristische aanslagen in Nieuw-Zeeland met hem doen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Imad vertelt openhartig over wat de terroristische aanslagen in Nieuw-Zeeland met hem doen

Bij de terroristische aanslagen die vanmorgen zijn gepleegd in Christchurch zijn er zeker 49 mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er 39 mensen gewond. De massale schietpartij vond plaats op klaarlichte dag, terwijl ruim 300 moskeegangers bezig waren met het vrijdagmiddaggebed. De wereld heeft geschokt gereageerd op de vreselijke gebeurtenissen in Nieuw-Zeeland.

diep geraakt
De uitzending van FunX Jouw Stad stond vandaag in het teken van de aanslagen. Eva belde met Imad. Ze zouden het eigenlijk gaan hebben over het FunX e-voetbaltoernooi dat morgen plaatsvindt, maar hij wilde liever praten over de situatie in Nieuw-Zeeland. "Op het moment dat je hoort dat er iemand heeft geschoten op onschuldige mensen die daar in vrede willen bidden, ja dat raakt me heel erg." Imad was zelf net terug van het vrijdaggebed en deelde zijn mening over de angst die er nu onder sommigen heerst.

"Ik denk dat je niet bang moet zijn. Op het moment dat je bang bent, denk ik dat juist die aanslagplegers hebben gewonnen. En dat wil je niet."

De situatie nu

Daarnaast sprak Eva met NOS-correspondent Eva Gabeler over de impact die de aanslag heeft op de gemeenschap in Christchurch. "Het ligt helemaal stil. Iedereen is diep bedroefd," vertelt Eva. "Nieuw-Zeeland is een van de veiligste landen ter wereld. En deze aanslag is overal extreem schokkend, maar vooral daar weten ze niet wat hen overkomt." Premier Jacinda Ardern noemde het een van de donkerste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en dat was volgens Eva ook te merken op straat.

"Het hele openbare verkeer lag stil, mensen moesten in huis blijven, er was een lockdown, kinderen moesten op school blijven, taxidiensten reden niet meer, supermarkten waren dicht."

Rotterdam
In verschillende gemeentes, waaronder Rotterdam en Amsterdam, hangen de vlaggen op het stadhuis vandaag halfstok. Op deze manier willen de steden hun medeleven betuigen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

burgemeester

Onder andere de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hebben vandaag hun steun betuigd door het vrijdagmiddaggebed bij te wonen.

"Ik hoop dat jullie erin slagen om deze gebeurtenis een plek te geven. Dat jullie je niet laten verslaan en dat jullie alert en scherp blijven," aldus Abouteleb tegen de bezoekers van de An-Nasr moskee in Rotterdam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reacties

Verschillende artiesten hebben hun medeleven betuigd op social media.

Ster advertentie
Ster advertentie