FunX

Moeten omstreden standbeelden en straatnamen verwijderd worden in Nederland?

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Moeten omstreden standbeelden en straatnamen verwijderd worden in Nederland?

Standbeelden van omstreden personen worden over de hele wereld omvergetrokken uit protest tegen racisme. Zo werd woensdag nog het standbeeld van Columbus in het Amerikaanse Saint Paul neergehaald. Ook de landen om ons heen hebben te maken met een beeldenstorm. Kunnen we zoiets ook in Nederland verwachten? Raul Balai houdt zich als kunstenaar veel bezig met de manier waarop het Westen de wereld vormgeeft. Hij deelde zijn visie in Start met Fernando.

Moeten omstreden standbeelden en straatnamen verwijderd worden in Nederland?

Standbeelden en straatnamen in Nederland

"Als je het vergelijkt met landen als Engeland, Frankrijk en België, dan zie je dat Nederland niet zo'n beeldencultuur heeft", legt Raul uit. Volgens Raul zijn beelden van omstreden personen in de Nederlandse geschiedenis op één hand te tellen. Toch zijn ze er. Zo staat in Hoorn een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, gouverneur-generaal van de VOC. Ook de Coentunnel in Amsterdam werd onder andere naar hem vernoemd. In Het West-Indisch Huis in Amsterdam staat nog het standbeeld van Peter Stuyvesant. Het standbeeld van Michiel de Ruyter vind je in Vlissingen en dat van Piet Hein in Rotterdam.

Ook de 'slavenafbeeldingen' van de Gouden Koets herinneren veel mensen aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis. Maar het blijft niet alleen daarbij. Raul: "We hebben natuurlijk ook nog veel straatnamen en wijken die namen dragen van moordenaars uit het verleden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe straatnamen

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, maakte deze week bekend af te willen van standbeelden en straatnamen in de Engelse hoofdstad die te maken hebben met het slavernijverleden. Kunnen we zoiets ook in Nederland verwachten? Als het aan Raul ligt wel. "We moeten in Nederland niet bang zijn om standbeelden weg te halen en namen van nieuwe en 'schone' helden toe te kennen aan straten of pleinen."

Volgens Raul is ook in Nederland te zien dat het geven van een straatnaam vaak gebaseerd is op een bepaald perspectief. "De Churchilllaan in Amsterdam heette vroeger de Stalinlaan. Die laatste naam vond men niet meer zo passend na de Tweede Wereldoorlog. Dit heeft ook met perspectieven te maken. Churchill was tijdens WO II namelijk ook verantwoordelijk voor de Bengaalse hongersnood, waarbij hij 3 miljoen Bengalen heeft laten verhongeren zonder reden. Als je daarbij het aantal doden optelt van het Britse koloniale rijk onder Churchills bewind, dan kan hij een strijd aangaan met Stalin om te kijken wie er meer doden op zijn naam heeft staan. Het is dus belangrijk vanuit welk perspectief en welke kant je kijkt naar de geschiedenis."

Alternatieven

Als ervoor wordt gekozen om standbeelden in Nederland wel te laten staan, heeft Raul nog wel een alternatief in gedachte. "Neem bijvoorbeeld het standbeeld van zo'n Jan Pieterszoon Coen. Waarom plaatsen we daar dan niet een hele groep beelden omheen van Indonesische en Molukse verzetshelden die zijn legacy eigenlijk weer omver hebben geworpen? [...] Ik hoop dat er in deze periode meer besef ontstaat bij een grotere groep in Nederland. Dat de rest van Nederland ook gaat inzien dat we het verspreiden van dit soort geschiedenis niet moeten willen. Leer nieuwe perspectieven kennen en dan ga je er vanzelf anders naar kijken."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie