FunX

IJshockeyer Tom (22) overwon tot drie keer toe leukemie

foto: Instagram: tomstevenbarendregtfoto: Instagram: tomstevenbarendregt
  1. Newschevron right
  2. IJshockeyer Tom (22) overwon tot drie keer toe leukemie

Tom Barendregt (22) is waarschijnlijk een van de beste Nederlandse ijshockeykeepers ooit. Hij wil doorbreken in de NHL, de competitie in de Verenigde Staten en Canada, maar die droom gaat voorlopig niet door. Tom moest namelijk vechten tegen leukemie, oftewel bloedkanker. Hij herstelde tot twee keer toe, maar kreeg begin dit jaar voor de derde keer dezelfde verschrikkelijke diagnose. In 7/11 vertelt hij aan Tannaz hoe hij zo sterk in zijn schoenen blijft staan.

Vechtersmindset

Hoe vermoeiend het ook is, Tom was in zijn hoofd altijd voorbereid op een eventuele comeback van leukemie. Dat die ziekte vaak de neiging heeft om terug te keren, had hij ten slotte al ervaren. "Met hoe gezond ik leef, vraagt iedereen om mij heen zich af: hoe krijgt zo'n jongen drie keer zo'n ziekte?" Dikke vette pech was de conclusie. "Ik moest echt weer in die vechtersmindset komen en relativeren voor mezelf."

De Spartaan

IJshockey is niet alleen Toms passie, de sport heeft hem ook geholpen met het verslaan van de ziekte. "IJshockey heeft me op heel veel manier kunnen helpen in dit traject. Ik heb het gewoon aangepakt als een vorm van topsport, maar dan eentje die je liever niet wilt bedrijven." Bij zijn club wordt Tom niet voor niets 'de Spartaan' genoemd. De harde mentaliteit die hij heeft overgehouden aan zijn topsportersleven en de Amerikaanse cultuur, heeft hij doorgetrokken in zijn gevecht tegen leukemie.

"Ik probeer me nooit druk te maken om dingen waar ik geen invloed op heb."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hattrick

Toms verhaal bevestigt hoe belangrijk stamceldonoren zijn. Hij kon dit jaar namelijk dankzij een donor voor de tweede keer een stamceltransplantatie ondergaan. "De kans dat je matcht met een donor is 1 op 50.000." Dat het bij Tom voor de tweede keer lukte, is dus heel zeldzaam. Sinds 1 augustus lijkt de kanker weer uit zijn lichaam te zijn. "Dus voor nu staat het 3-0, een hattrick."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie