FunX

Doodzieke Marlon heeft z.s.m. een niet-westerse stamceldonor nodig

foto: YouTube: KRO-NCRV
  1. Newschevron right
  2. Doodzieke Marlon heeft z.s.m. een niet-westerse stamceldonor nodig

Er zijn nog steeds te weinig stamceldonoren met een niet-westerse achtergrond in Nederland. Marlon lijdt aan een zeldzame vorm van lymfeklierkanker en moet binnen een jaar een stamceldonor vinden. Helaas vertelt hij dat het door zijn roots erg lastig is om er een te vinden. In Start met Fernando vertelde Marlon meer over zijn situatie.

Marlon heeft lymfeklierkanker en moet z.s.m. niet-westerse stamceldonor vinden

Ernstige vorm

Nadat Marlon ernstig ziek werd in december 2017, werd hij getest en kreeg hij de uitslag te horen die de doktoren al vermoedden: lymfeklierkanker. Alsof dat slechte nieuws al niet erg genoeg was, kreeg Marlon ook nog eens te horen dat het een van de meest ernstige vormen is. Hij kreeg vervolgens intensieve chemotherapiebehandelingen, waarna hij schoon verklaard werd. Helaas kwam de vreselijke ziekte na een half jaar weer terug met een genmutatie, waardoor chemo niet meer zou helpen. De enige redding voor Marlon: het vinden van een stamceldonor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stamceldonor

Het vinden van een stamceldonor is nog niet zo makkelijk en een donor moet aan bepaalde eisen voldoen. Marlon legt uit dat een donor iemand moet zijn die nooit ernstig ziek is geweest. In het specifieke geval van Marlon heeft hij door zijn Surinaamse roots een niet-westerse donor nodig van negroïde afkomst. Marlon: "In mijn geval moet het ook een man zijn die bij voorkeur onder de 35 jaar is. De stamcellen van een jonger persoon zijn waarschijnlijk iets sterker en beter dan iemand boven de 35 jaar." Dat betekent volgens Marlon echter niet dat iemand boven de 35 zich niet hoeft te melden. Ook die zijn zeker welkom. "Wat er gebeurt als ik geen stamceldonor kan vinden? Simpel gezegd: dan ga ik dood."

De problemen waar Marlon tegenaan loopt in gesprekken met mensen van niet-westerse afkomst, hebben vooral te maken met te weinig kennis en bijgeloof: "Ze hebben er vaak nooit van gehoord of durven het toch niet aan vanwege hun geloof. Vaak denkt men: er gaat een orgaan uit m'n lijf gehaald worden."

Donor worden?

3FM-DJ Wijnand Speelman start vanaf vandaag met de campagne 'Wijnie 2020' om de komende drie weken tweeduizendtwintig nieuwe stamceldonoren te werven. Red een leven, meld je aan via wijnie2020.nl. Hoe een donatie te werk gaat, zie je in de video hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie