FunX

Opvoedexpert: "Jongeren moeten juist vuurwerk afsteken"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Opvoedexpert: "Jongeren moeten juist vuurwerk afsteken"

Kerstmis is geweest en aankomende zondag is het alweer tijd om het nieuwe jaar in te knallen. Daar komt altijd veel vuurwerk bij kijken. Tot grote angst van veel ouders, die het eng vinden als hun kinderen vuurwerk af gaan steken. Veel vaders en moeders vinden het daarom beter als zij zich daar niet mee bezighouden. Daar is opvoedexpert Marina van der Wal het totaal niet mee eens. Morad en Youssef belden tijdens Morad & Shay naar Marina voor uitleg.

juist afsteken!

De opvoedexpert vindt dat jongeren juist wel vuurwerk af moeten steken. "Jongeren in de puberteit hebben behoefte aan kicks", vertelt Marina van der Wal. "Risicogedrag is leuk en uitdagend voor ze. Het is daarom helemaal niet slecht als ze vuurwerk afsteken, als ze er maar mee om leren gaan".

streng

Maar moeten ouders hun zoon/dochter dat dan gewoon maar laten doen? Nee, absoluut niet. "Ze moeten leren dat er grenzen en regels zijn. Bijvoorbeeld dat ze geen vuurwerk in een vijver of naar een trein mogen gooien", legt ze uit. Streng zijn mag dus, vooral als het gaat om illegaal vuurwerk. "Illegaal vuurwerk is oorlogstuig, een no-go."

tip

Ouders moeten volgens de opvoedexpert vooral niet te negatief gaan doen. "Als je elke keer roept dat vuurwerk slecht is en dat je zoon/dochter uit moet kijken, dan kom je tegenover elkaar te staan", legt Marina uit. Haar tip: "Toon interesse in wat ze af gaan steken en hoe ze dat gaan doen".

Kijk hier voor de overige tips van Marina.

Ster advertentie
Ster advertentie