FunX

Oumaima moet 'terug naar haar eigen land' van vrouw die voordrong in supermarkt

foto: www.hollandfoto.net (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. Oumaima moet 'terug naar haar eigen land' van vrouw die voordrong in supermarkt

Stel je voor: je staat in de rij bij de supermarkt en iemand dringt ineens voor. Kan gebeuren natuurlijk. Vervolgens vraag je diegene dan vriendelijk om achteraan te sluiten en is het probleem opgelost. Die situatie verliep bij de 23-jarige Oumaima het afgelopen weekend helaas anders. Zo kreeg zij van een voordringende vrouw te horen dat zij 'terug naar haar eigen land' moet. Ze vertelde meer over het incident in Start met Fernando.

'Ga maar lekker terug naar je eigen land'

Laten we bij het begin beginnen. Oumaima vertelt dat zij boodschappen aan het doen was met haar moeder. Op een gegeven moment ging er een nieuwe kassa open en stonden moeder en dochter daar als eersten in de rij. Uit het niets drong een ouder koppel voor in de rij. "Toen zei ik op een nette manier: 'Mevrouw, volgens mij is het mijn beurt.' Daarna gooide zij haar karretje voor mij en dacht ik: 'Ja, heel leuk en aardig, maar het is mijn beurt'." Oumaima ging weer voor de vrouw staan en legde haar mandje op de band. "Vervolgens zei ik tegen haar dat ik het absurd vond dat het op deze manier moest gaan. Toen zei ze: 'Als het je niet bevalt, ga dan maar lekker terug naar je eigen land.'"

Winkelverbod

Oumaima besloot de vrouw te filmen in de hoop dat zij haar excuses aan zou bieden. Niets was helaas minder waar. De vrouw bleef bij haar punt en verdedigde zichzelf door te zeggen dat we in Nederland vrijheid van meningsuiting hebben.

Het koppel kreeg uiteindelijk wel een winkelverbod vanwege de racistische opmerkingen. Daar is Oumaima blij mee, maar ze staat er nog steeds versteld van dat niemand haar te hulp schoot op het moment dat het incident gebeurde.

"Er stonden ontzettend veel mensen in de rij en er is letterlijk niemand voor mij opgekomen. Hoe pijnlijk is dat?"

Angst

De gebeurtenis heeft voor veel angst gezorgd bij Oumaima. "Ik durf niet meer naar buiten te gaan", vertelt ze. "Als ik bijvoorbeeld naar de dokter ga, kijk ik constant om me heen, omdat ik best veel nare reacties heb gelezen van mensen uit mijn buurt, zoals bedreigingen. Ook een van mijn buren heeft mij een aantal keer 'k** Marokkaan' genoemd. Het is gewoon pure pesterij. Dat moet ophouden."

Oumaima heeft de politie ingeschakeld naar aanleiding van de bedreigingen. Daar heeft zij vandaag een gesprek mee.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie