logo
FunX

Hoe ontloop je de Nieuwjaars ‘zoenterreur’?

  1. Newschevron right
  2. Hoe ontloop je de Nieuwjaars ‘zoenterreur’?
De komende dagen wenst iedereen elkaar het beste voor 2011 en dat gaat vaak gepaard met drie dikke zoenen. Ook als je dat helemaal niet wil. Maar wist je dat je echt niet iedereen drie Nieuwjaarszoenen hoeft te geven? Etiquette-expert Beatrijs Ritsema vertelde Fernando in Start hoe hij onder deze zoenterreur uit komt.
Beatrijs Ritsema geeft al tien jaar etiquette-advies en schreef ‘Hoe het eigenlijk hoort in de 21e eeuw’, een superdik etiquetteboek. Wanneer je niet wil zoenen, is dat niet nodig, vertelt ze. Beatrijs: “Je zoent gewoon niet. Je komt binnen op een feestje of op je werk en wenst iedereen een ‘gelukkig Nieuwjaar’ en dan hoef je niet meer te zoenen.”

Wanneer er dan toch nog mensen met getuite lippen op je afkomen, heeft Beatrijs een ‘plan B’. "Geef die mensen een hand en begin gelijk een gesprek over iets anders, dan zijn ze afgeleid en wordt het zoenmoment vergeten." Collega’s hoef je van de etiquette-expert sowieso niet te kussen: “Zoenen is beperkt tot vrienden en familie. Als je je oma een gelukkig Nieuwjaar wenst, is het wel leuk als je haar ook even drie zoenen geeft.”

Heb je eigenlijk al geen zin meer om iedereen een Happy 2011 te wensen? Hou nog even vol. Van Beatrijs hoef je mensen echt niet tot het einde der dagen de ‘beste wensen’ te wensen. Wanneer je er na vandaag geen zin meer in hebt, mag je er mee stoppen. Als mensen je na 10 januari nog een ‘Gelukkig Nieuwjaar’ wensen mag je ze negeren.

Ster advertentie
Ster advertentie