FunX

Riza interviewt Maru-One: Van raptalent naar ISIS-strijder

  1. Newschevron right
  2. Riza interviewt Maru-One: Van raptalent naar ISIS-strijder
De 23-jarige Marouane Boulahyani uit Arnhem handhaaft tegenwoordig de Sharia in gebieden in Syrïe en Irak die door ISIS veroverd zijn. Dat staat in groot contrast met een paar maanden geleden, toen hij als opkomend rapper (Maru-One) te gast was bij Hatim en Riza in het FunX-programma Weekend WaX. "Het was bij FunX een normale jongen die een bepaald talent had. Gewoon een average-Joe," vertelde Riza in Fresh 'n Up.

ISIS

Riza volgde Marouane op Twitter en besloot na een aantal foto's en pro-Syrische tweets met foto's, te vragen waar de rapper was. "Ik kreeg het idee dat hij daar aan het vechten was," zegt Riza. "Daar kwam het eerste verhaal uit waarin hij vertelde dat hij daarheen was om te strijden tegen het bewind van de Syrische president Assad." Marouane vertelde dat hij onderdeel is van terreurorganisatie ISIS en daarover schreef Riza een artikel voor de Nieuwe Revu.Nederland doelwit?

Het artikel van Riza heet "Nederland komt zeker aan de beurt. Alles is gepland." Dat zijn de woorden van Marouane in één van de vele gesprekken met de FunX dj. "Marouane gaf aan dat ze behoorlijk kwaad zijn op Amerika en dat de vrienden van Amerika niet vergeten worden, waaronder Nederland," voegde Riza daaraan toe.Fanatieker

Naarmate Riza vaker contact had met Marouane, merkte hij dat de 23-jarige jongen steeds fanatieker en harder werd. "Hij heeft duidelijk zijn kant gekozen. In het begin was hij joviaal en wilde hij de joden en de christenen nog beschermen. Richting het einde was het ISIS tegen de wereld." Riza vroeg Marouane nog of hij doden op zijn geweten had, maar het ISIS-lid wilde geen uitspraken doen over moorden.

Beschadigd

Waarom was Marouane zo open en bloot op twitter tegen Riza en ging hij zelfs in discussie met Appa? Riza denkt dat Marouane het fijn vindt dat mensen naar hem luisteren: "Ik geloof dat Marouane oprecht gelooft dat hij het goede doet, maar je hebt ook het idee dat hij de shine wil van wat hij doet." Riza denkt dat Marouane inmiddels heel zwaar beschadigd is. "Hij zit natuurlijk in een omgeving waarin alles wat voor ons totaal onlogisch is en inhumaan. Terwijl het voor hem daar logisch is."

Marouane als rapper


Dood?

Volgens Riza heeft Marouane helemaal geen gevoel meer voor Nederland en wil hij de rest van zijn leven in het kalifaat blijven. "Ik schat in dat hij letterlijk niet meer terugkomt. Hij heeft zijn paspoort verbrand. Ik denk dat ie nooit meer terugkomt. Als hij nog leeft, want ik heb al veertien dagen niets meer van hem gehoord."

Laatste tweet van Marouane
Ster advertentie
Ster advertentie