FunX

Wanneer is iemand een 'clout chaser'?

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Wanneer is iemand een 'clout chaser'?

Een begrip dat je steeds vaker tegenkomt in de urbanscene is clout chasing. En nee, dat heeft niks te maken met het blazen van wolkjes met je e-sigaret (cloudchasing), maar alles met het genereren van aandacht of invloed (clout) door het creëren van ruzie of drama of het omgaan met bepaalde populaire personen. Maar wanneer is iemand een clout chaser? En is dat altijd iets negatiefs?

CLOUT CHASERS

Er zijn veel (internationale) artiesten die 'beschuldigd' worden van clout chasen. De Amerikaanse rapper 6ix9ine wordt gezien als het typische voorbeeld van iemand die veel te ver gaat voor het verkrijgen van clout. Hij weet keer op keer in het nieuws te komen, is het niet door het beledigen of uitdagen van een andere rapper, dan wel door het in aanraking komen met justitie.

Ook Soulja Boy is niet bang om aandacht te trekken met opvallende uitspraken. In zijn interview met The Breakfast Club vorige maand, dat viral ging, riep hij onder andere dat hij zichzelf de grondlegger van de huidige hiphopgeneratie vindt. Ook beweert hij Drake alles geleerd te hebben. "Ik ben de reden dat artiesten getekend worden [...] Ik ben de reden dat artiesten social media hebben. Jullie moeten me bedanken. "

aandacht

Over dit soort uitspraken en acties valt van alles te zeggen, iedereen heeft er een mening over en dat is nou precies het gewenste effect. Want heel vaak is het zo dat de buzz, drama, clout of hoe je het wilt noemen, precies ontstaat rondom het releasen van nieuwe muziek van de betreffende artiest. There's no such thing as bad publicity, toch?

CHIVV

Afgelopen week bracht rapper Chivv dit onderwerp ter sprake, onder andere in zijn nieuwste track Ewa Ewa/Expose The Game. Later vertelde hij hier in een episode van CONVO met onder andere Défano Holwijn meer over: "Op dit moment is dat meer aan het winnen dan muziek zelf." Volgens hem overschaduwen de clout chasers de hardwerkende rappers, waardoor zij geen platform krijgen voor hun muziek. Zijn zet om Lena van Ex On The Beach in zijn clip en track te gebruiken was dan ook niet bedoeld als clout chasen, maar was juist een strategische zet om zijn standpunt aan te kaarten.

"Je kan wel klagen over het feit dat die rappers clout chasen, maar het volk is degene die ik blame. Lena en ik, shit, we hebben niks gemeen, geloof je die shit wel dan ben je niks anders dan lame. Het plan was om jullie mensen te wijzen dat de internet [sic] bedriegt en dat de industrie kan fucken met je brain."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TOPIX

Hoe denk jij hierover? Is Kanye met zijn Trump-acties dan ook een clout chaser? En hoe zit het met YouTubers en influencers? Is clout chasing altijd iets negatiefs? Aanstaande zondag om 17:00 wordt er bij TopiX aandacht besteed aan dit onderwerp en jij kunt meepraten!

Ster advertentie
Ster advertentie