FunX

Met deze app zit jij straks virtueel in een voetbalstadion

foto: Created Crowd / Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Met deze app zit jij straks virtueel in een voetbalstadion

Door de coronacrisis zien de voetbalstadions er maar somber uit zonder publiek. Inmiddels zijn er neppe stadiongeluiden te horen tijdens verschillende wedstrijden, maar die lege stoeltjes blijven een doorn in het oog van de voetballiefhebbers. Toch zou daar binnenkort verandering in kunnen komen. Zo bedachten Hamzah Sadiek en Humphry Nijman een nieuwe app die het mogelijk maakt om een stadion, in ieder geval op tv, te 'vullen' met supporters.

Met deze app zit jij straks virtueel in een voetbalstadion

Lege plekken detecteren

De twee partners bedachten samen de app Created Crowd. Door de kunstmatige intelligentie van de app is het mogelijk om lege plekken in het stadion te detecteren. Die kunnen vervolgens gevuld worden met levensechte virtuele mensen. Dat gebeurt door middel van een soort hologram.

Makers van de Created Crowd-app Humphry Nijman (links) en Hamzah Sadiek (rechts). Foto: Nick Tol

Avatar

"Het idee van de app is simpel", vertelt Hamzah. Zo kan je als gebruiker een eigen avatar creëren door middel van een simpele selfie en jezelf terugzien op tv. "Verder is er veel interactie voor de gebruiker. De supporter kan namelijk zijn avatar op tv laten juichen, klappen, opstaan of zingen."

Ook na corona

Momenteel is het nog niet bekend wanneer en waar deze app gebruikt zal worden. "Daarover zijn we nog in gesprek. Het mooie is dat deze app ook na corona te gebruiken zal zijn, omdat er nog altijd lege plekken zullen zijn zodra er weer supporters worden toegelaten. Die kunnen alsnog gedetecteerd worden, zodat je je club virtueel kunt blijven steunen."

Ster advertentie
Ster advertentie