FunX

Scholieren en studenten slachtoffer? Onzin!

  1. Newschevron right
  2. Scholieren en studenten slachtoffer? Onzin!
De Eindexamens zijn begonnen. Ruim twee weken knallen om vervolgens een studie of beroepsopleiding te kiezen. En dan een baan…! Dat laatste is nog even de vraag. Los van de economische crisis, lijkt een 'mis-match' een groter probleem. “Jongeren kiezen een opleiding waar geen werk in zit”, concluderen CNV Jongeren en het LAKS. “Er ontstaat een mis-match op de arbeidsmarkt”.

Dom
De organisaties zeggen dat de informatie over baankansen en de studiekeuzebegeleiding voor studenten slecht zijn. In een interview met Radio1 zegt CNV Jongeren voorzitter Ijmert Muilwijk dat tienduizenden studenten slachtoffer zijn omdat ze studies kiezen waar geen werk in is. In techniek, zorg en onderwijs zijn grote tekorten. Maar dat zouden studenten dan niet weten. “Ze kiezen een studie, maar hebben geen idee of ze er een baan in kunnen krijgen”, zegt Ijmert. Zijn studenten en scholieren hier niet een beetje dom?

Googlen
Je hoeft maar één keer te googlen en je bent een stuk wijzer: ‘lerarentekorten steeds groter’, ‘zorgsector zoekt personeel’ en ‘zoektocht naar techniektalent’. Of gebruik gezond verstand. Linda is 20 jaar en vertelt bij Hart van Nederland dat ze een diploma als schoonheidsspecialiste heeft. “Als je alleen al kijkt in mijn dorp, daar heb je ongeveer acht salons. Dus ja, als je dan al een eigen salon zou willen beginnen, dan lukt dat ook bijna niet, dan krijg je gewoon geen klanten”, vertelt ze. Rik is als afgestudeerd modeontwerper al net zo teleurgesteld dat hij de Parijse modeweek nog niet heeft gehaald…

Toekomst
Het is goed dat CNV Jongeren en LAKS onderzoek hebben gedaan naar de mis-match op de arbeidsmarkt. Goed idee ook van de bijsluiter met arbeidsperspectief, ook al bestaat een garantie op dat gebied niet. Dat de overheid opleidingen waar geen werk in zit beter kan sluiten klinkt ook erg logisch. Maar je hebt zelf ook een verantwoordelijkheid! Besteed van al die uren surfen op het net een klein deel aan het zoeken op ‘je eigen toekomst’.

Studenten en scholieren slachtoffer? Onzin. Aan het werk dus!

De reportage van Hart van Nederland:









Ster advertentie
Ster advertentie