FunX

Bobbie (30) was jarenlang dakloos: "Schaam je niet om naar voedselbank te gaan"

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Bobbie (30) was jarenlang dakloos: "Schaam je niet om naar voedselbank te gaan"

Stel je voor dat je op je veertiende dakloos wordt en je maar iets moet zien te maken van je leven. Voor Bobbie was dit jarenlang de realiteit. Inmiddels heeft hij sinds 2014 zijn eigen woning en krijgt hij wekelijks steun van de voedselbank. In Start met Fernando vertelde hij meer over hoe hij zijn leven weer op de rit kreeg.

Quote

"Schaam je niet om naar de voedselbank te gaan."

Bobbie (30)

Onder bruggen slapen

Bobbie was nog maar 14 jaar toen hij zijn beide ouders kwijtraakte. Na deze treurige gebeurtenis kwam hij op straat terecht en zou hij maar liefst tien jaar dakloos zijn. Het waren moeilijke tijden waarin Bobbie vaak met weinig voedsel en zonder een dak boven zijn hoofd moest zien te overleven. "Ik heb in meerdere opvangcentra gezeten voor daklozen en zelfs onder bruggen geslapen. Doordat ik domme dingen in mijn leven heb gedaan, kwam ik ook een aantal keer in de gevangenis terecht. Op een gegeven moment probeerde ik een switch te maken en wilde ik van het kwade naar het goede gaan."

Steun voedselbank

Om te eten moest Bobbie ook vaak aankloppen bij vrienden voor een maaltijd of erger nog: stelen. In 2014 besloot hij uiteindelijk hulp te zoeken bij psychiaters en maatschappelijk werkers. Door middel van die hulp kreeg Bobbie uiteindelijk een uitkering, waardoor hij een eigen woning kon fixen.

Bobbie begon zijn leven beetje bij beetje weer op de rit te krijgen, maar had het financieel nog steeds moeilijk wat betreft boodschappen doen. Nadat hij het maandenlang moest doen met pannenkoekenmixjes en eieren, besloot Bobbie zich uiteindelijk in te schrijven bij de voedselbank.

"Het is goede steun. Je komt binnen en je krijgt een pakket met alles wat je nodig hebt. Van brood tot snoep. Het is fijn om zoiets te hebben als je thuis niets hebt. Het is mooi en belangrijk dat de voedselbank bestaat."

Bobbie (30) was jarenlang dakloos: "Schaam je niet om naar voedselbank te gaan"

Gevoel van schaamte

Het is voor veel mensen, die het financieel moeilijk hebben, lastig om ondersteuning te zoeken bij een voedselbank. Er komt vaak een gevoel van schaamte bij kijken. Voor die mensen heeft Bobbie een belangrijke boodschap.

"Schaam je zeker niet om naar de voedselbank te gaan. Hulp heb je altijd nodig, wij allemaal in het leven. We zijn mensen en we moeten het samen doen, dus vraag zeker om hulp in het leven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie