FunX

Myrthe (19) startte petitie tegen seksuele straatintimidatie: "Ik voel me niet veilig"

foto: Instagram: myrthevanderhouwen
  1. Newschevron right
  2. Myrthe (19) startte petitie tegen seksuele straatintimidatie: "Ik voel me niet veilig"

Veel vrouwen hebben er dagelijks mee te maken: seksuele intimidatie op straat. De negentienjarige Myrthe van der Houwen is het nageroepen en -gefloten worden helemaal zat en is een petitie gestart. Veel mensen denken er hetzelfde over, want de petitie is inmiddels al meer dan vijftienduizend keer ondertekend. Myrthe vertelde in Start met Fernando hoe het idee voor de petitie ontstond en wat ze er precies mee wil bereiken.

‘Ik wil je kut eten’

"Ik liep op straat en ik kreeg opmerkingen zoals ‘Ik wil je kut eten’ en ‘Als je ouder was zou ik je sowieso doen'", vertelt Myrthe. "Ik ben ook een keer tegen mijn eigen voordeur aangedrukt en aangerand, dus het is echt verschrikkelijk." Dit soort situaties laten volgens Myrthe zien dat je als vrouw gewoon niet meer normaal over straat kan gaan en dat hier verandering in moet komen. "Ik voel me ook niet meer veilig op straat."

Tweede Kamer

Myrthe is de petitie gestart om meer aandacht te vragen voor dit soort seksuele intimidatie. De petitie was eigenlijk alleen gericht op verandering in de gemeente Enschede, waar zij vandaan komt. Inmiddels is het verzoek al heel het land doorgegaan en mag Myrthe hem aanbieden aan de Tweede Kamer.

Taboe

Myrthe heeft het probleem besproken met haar vriendinnen, die erg openhartig waren over hun vervelende ervaringen met seksuele intimidatie. "Ze hebben allemaal verhalen die echt te bizar zijn." Volgens Myrthe is het voor veel mensen nog steeds een taboe om over dit onderwerp te praten. "Je vindt het als vrouw bijna 'normaal' dat je over straat loopt en wordt nageroepen. Zelfs het ongewenst aangeraakt worden in de club wordt door veel vrouwen bijna als normaal gezien." Dit is volgens Myrthe een van de redenen dat er weinig aandacht is over het onderwerp seksuele intimidatie. Ook denkt ze dat er een soort schaamte heerst over het onderwerp. "Veel vrouwen willen er liever niet over praten, omdat zij zich kwetsbaar voelen en bang zijn. Dat deel je niet zo snel met anderen"

Sisverbod

Myrthe hoopt dat er door haar petitie meer toezicht en camera’s op straat zullen komen en dat er misschien zelfs wel een sisverbod komt, wat inhoudt dat het strafbaar is om vrouwen na te roepen. "Ik hoop dat ze een wet gaan bedenken of toepassen zodat er iets kan gebeuren."

funxvideo_5ee24c373b795

Ster advertentie
Ster advertentie