FunX

Last van seksuele intimidatie tijdens het uitgaan? Vraag naar Angela

  1. Newschevron right
  2. Last van seksuele intimidatie tijdens het uitgaan? Vraag naar Angela

Als je regelmatig uitgaat, komt dit je waarschijnlijk bekend voor: terwijl je staat te dansen krijg je opeens een knijp in je kont, een trek aan je arm of een hand op je kruis. Ongeveer de helft van alle vrouwen en tien procent van alle mannen krijgt te maken met seksuele intimidatie tijdens het uitgaan. Reden genoeg, vindt Sahil van het BNNVARA-programma Make Holland Great Again, om met een oplossing te komen.

Ask for Angela

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De oplossing komt in de vorm van een codewoord: De Ask For Angela. Hiermee kun je het barpersoneel tijdens het uitgaan op de hoogte stellen dat je wordt lastiggevallen. Aan FunX vertelt Sahil hoe het precies werkt, "Stel je bent op een rare date, iemand zit aan je te friemelen of je bent gedrogeerd: dan loop je naar de bar en vraag je aan het personeel om 'Angela'. Dan zullen zij jou in veiligheid brengen door of een taxi te bellen of de security in te lichten, zodat zij weten dat ze moeten ingrijpen."

Hard nodig in Nederland

De campagne, die in Engeland is gestart, maakt nu ook zijn debuut in de Nederlandse steden. Dat is volgens Sahil hard nodig, hij heeft namelijk onderzoek gedaan naar het probleem. "Het is groter dan ik in eerste instantie dacht. Ik ben dan ook een guy, maar ik wist niet dat ik met zo'n groot resultaat terug zou komen." Sahil is zelf met een groep, waaronder Spuiten en Slikken-presentatrice Nellie Benner, op stap gegaan in verschillende steden om het probleem van dichtbij te bekijken. "Wij zijn met 18 meiden en 2 guys de kroegen en clubs ingedoken en iedereen kwam terug met verontrustende resultaten: letterlijk iedereen. We hebben er zelfs een gehad die is geslagen en een ander die is gedrogeerd."

'In de supermarkt zit je toch ook niet aan iemands billen?'

Sahil vindt dat een club net zo veilig moet zijn als andere plekken: "Ik denk dat wij het hebben genormaliseerd, - dat er in je billen wordt geknepen of dat er aan je arm wordt gegrepen tijdens het uitgaan. We hebben het geaccepteerd als onderdeel van het uitgaan- maar je gaat toch ook niet aan iemands billen zitten in de supermarkt? Dus waarom zou het tijdens het uitgaan wel moeten? Waarom zou je je daar minder veilig moeten voelen dan ergens anders?"

Dus elke keer als er nu een gast of dame aan je zit terwijl je dat niet wil, kun je naar 'Angela' vragen.

Ster advertentie
Ster advertentie