Mario (28): "Als regisseur wil ik mensen zonder stem een stem geven, dat blijf ik doen tot de dood"
- News
- Mario (28): "Als regisseur wil ik mensen zonder stem een stem geven, dat blijf ik doen tot de dood"
"Voordat ik zeven jaar geleden naar Nederland kwam, studeerde ik in Amerika doordat ik een beurs kreeg voor de USC School of Cinematic Arts. Dat is een van de bekendste filmscholen ter wereld. Ondanks dat ik in de VS een goed portfolio had opgebouwd, werd ik drie keer afgewezen op de filmacademie in Nederland. Daarvoor heb ik nooit uitleg gekregen, terwijl ik daar twee keer van Aruba naar Nederland voor ben gevlogen. Bij mijn tweede poging besloot ik meteen in Nederland te blijven en na mijn derde afwijzing ben ik uiteindelijk gaan studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), waarvoor ik vorig jaar mijn afstudeerfilm heb uitgebracht.
Ik wilde in eerste instantie iets maken wat in Nederland goed ontvangen zou kunnen worden, maar ik merkte dat de concepten die ik schreef niet dichtbij mijn hart lagen. Zelf kom ik van Aruba en ben ik net zoals vele anderen vanuit de Antillen naar Nederland gekomen voor een beter leven. Daarbij worden we ook regelmatig geconfronteerd met stereotypes in deze maatschappij. Wat wij meemaken, dat verhaal, kunnen alleen wij vertellen vanuit ons perspectief. Zo besloot ik terug te gaan naar de essentie en heb ik mijn afstudeerfilm 'Patroon' daarop gebaseerd. Ik wilde een film maken voor jongens zoals ik, zodat zij er zelf iets aan hebben, maar ook zodat andere mensen ons beter leren begrijpen. Ik won uiteindelijk een HKU-award voor beste artistieke prestatie voor de film.
Ik heb vaak weinig waardering gevoeld, maar ik denk dat mensen zich steeds bewuster worden van mijn werk. Zo werk ik nu ook samen met verschillende grote organisaties, zoals Amnesty International, FilmFonds en HKU om meer representatie en erkenning te krijgen binnen onze maatschappij. Met de films die ik maak, focus ik me vooral op identiteiten, stereotypes, diversiteit en mensenrechten. Ik probeer altijd de verhalen te vertellen van mensen die misschien geen stem hebben. Ik vecht er al jaren voor om die mensen een stem te geven, want als iedereen stil blijft, komt er nooit een verandering. Het kan niet van de een op de andere dag beter worden. Het is een traject, maar als we als maatschappij besluiten dat we vandaag gaan beginnen, kunnen we binnen een aantal jaar al heel veel progressie boeken.
Ik vind het belangrijk dat mensen hun omgeving bewuster maken over dit soort onderwerpen. Het is iets waar ik al jaren voor vecht. Daarom heb ik ook mijn support getoond op de Dam tijdens de Black Lives Matter-betoging. De hele BLM-beweging komt op voor bepaalde struggles waar ikzelf en heel veel andere mensen helaas mee te maken hebben. Als regisseur heb ik de middelen om al die mensen gehoord te laten worden.
Voor de kansen die ik nu krijg, heb ik hard moeten werken. Die kansen grijp ik niet voor mezelf, maar voor de ongehoorde mensen. Als ik als jonge jongen iemand zoals ik in mijn leven had gehad, zou ik nu misschien nog veel verder geweest zijn. Ik heb altijd een helpende hand gewild, maar niemand gaf mij die. Daarom wil ik nu die helpende hand zijn voor andere mensen. Die helpende hand die ikzelf ooit nodig had. Ik heb voor mezelf besloten om mij hiervoor in te zetten. Misschien faal ik keihard, maar ik zal dit blijven doen tot mijn dood. Het kan niet anders.
Op dit moment is mijn grote droom om een film te maken over Mitch Henriquez. Zijn zus en weduwe zijn vriendinnen van mijn moeder. Ook bij de BLM-demonstraties zie je nog steeds heel veel posters van Mitch, omdat Black Lives Matter ook met politiegeweld en onrecht te maken heeft. Daarom besloot ik mijn eigen onderzoek te doen. Ik las veel artikelen en kwam erachter dat heel veel dingen vaag worden beschreven. Ik zie hoe de Nederlandse media nooit echt een poging hebben gedaan om het verhaal vanuit de kant van Mitch' familie écht te gaan begrijpen. De familieleden willen veel zeggen, maar krijgen die kans niet. Zelf sprak ik onlangs met Mitch' moeder en zus aan de telefoon en zij vertelden mij enorm veel.
De familie heeft mij verteld over ontzettend veel documenten die niet zijn meegenomen door de Nederlandse media of in de rechtszaak. Het is nu mijn taak om het hele verhaal aan de Nederlandse maatschappij te vertellen. Het is een lange route, maar dit verhaal moet in beeld gebracht worden. Heel veel mensen weten het niet, maar Mitch' familie leeft nu bijna in armoede. Ik hoop dat de familieleden door middel van mijn film hun schulden, in ieder geval deels, kunnen terugbetalen. Een deel van de opbrengsten van de film gaat sowieso naar hen."
CLOSE UP
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
Lees ook
FunX
Achraf (23): "Ik probeer sleutelposities te krijgen, zodat ik anderen kan helpen"FunX
Bernice (24): "Sinds ik in een bejaardenhuis woon, maak ik me minder snel druk om dingen"FunX
Seyma (32): "Ik heb als Turkse vrouw mijn kansen gepakt in een mannenwereld en daar een hele business omheen gebouwd"Close-up
Zakia (27): "Ik wil de universiteit een betere plek maken voor mensen van kleur"