FunX

Hallucinerende drugs voor spiritueel gebruik

  1. Newschevron right
  2. Hallucinerende drugs voor spiritueel gebruik
Ooit gehoord van Ayahuasca? Dit is een combinatie van verschillende planten- en lianen-extracten uit de amazone van Zuid-Amerika. Verschillende stammen consumeren dit goedje -dat gedronken wordt als een thee- al voor eeuwen lang om hun ziel te reinigen. Nadat je het hebt ingenomen ga je er dan ook van overgeven, maar het opent ook nieuwe deuren van perceptie.

Manu ging voor deze uitzending van Spoken in gesprek met auteur en Ayahuasca-expert Arno Adelaars over zijn ervaring met het hallucinerende medicijn: "Ayahuasca is geen hallucinerende drug, daar heeft het een te reinigende uitwerking voor."

Mensen die veel hallucinerende, geestverruimende, of bewustzijnsveranderende middelen tot zich nemen worden ook wel psychonauten genoemd. De voorzitter van Stichting Open, Filosoof Joost Breeksema is zo'n psychonaut en legt uit waarom hij psychedelische middelen, zoals paddo's met enige regelmaat gebruikt. Ook licht hij toe waarom onderzoek naar hallucinerende middelen belangrijk kan zijn en welke onderzoeken Stichting Open steunt.

Wat gebeurt er eigenlijk in onze hersenen, nadat we hallucinerende middelen als Paddo's, San Pedro, Peyote, LSD, DMT, MDMA, of Ayahuasca in hebben genomen? Met deze vraag richtte Manu zich tot neurowetenschapper Dr. Ruud Kortekaas.

En zijn deze psychedelische drugs eigenlijk verslavend, of gevaarlijk voor je gezondheid? Wetenschapper bij het Trimbos Instituut, Daan van der Gouwe geeft tekst en uitleg hierover.Na een aantal vervelende incidenten met zelfmoordplegende touristen werd in 2008 de verkoop van paddo's verboden. Lukt het de smartshops nog wel hun hoofd boven water te houden, nadat hun belangrijkste verkoopproduct hen is ontnomen? Manu vraagt het aan Paul van Oyen, secrataris van de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops: "De politiek, en met name de PVDA heeft ons in de steek gelaten, om onze ondergang vervolgens in te zetten voor hun eigen politieke gewin."

Spoken huisdichter Joost van Kersbergen heeft in het verleden ook wel eens wat trips meegemaakt. Zijn ervaringen heeft hij verwerkt in het Spook van de week!

PLAYLIST
Uur 1
Boris - If You Wanna Roll With Me
D12 - Purple Pills
Joanthan Jeremiah - Lost
The Police - Message In A Bottle
Outkast - Rosa Parks - Aquemini
John Legend - Everybody Knows
El-P ft. Camu Tao - Oxycotin
Blaxtar ft. Zonke - Crush

Uur 2
Giovanca - Free
The Temptations - Pychedelic Shack
Kern Koppen ft. Kim Hoorweg - Geen Zweet - EEN (Xtip)
Dillinger - Cokane In My Brain
Shradinova - Glowing
The Roots ft. Cody Chestnut - The Seed (2.0)
The Fun Lovin' Criminals - Methadonia
Jamiroquai - Virtual Insanity
Them Mushrooms - Kazi Ni Kazi
Manu ft. Neo - Jij

Uur 3
Adele - Right As Rain
Xzibit - Shroomz - 40 Dayz & 40 Nightz
Bruno Mars ft. Damian Marley - Liquor Store Blues
D'Angelo - Brown Sugar
Gnarls Barkley - Crazy
Dr. Dre ft. Snoop Dogg - Kush
Cage - Peeranoia
Maxwell - Pretty Wings
Grote Boze Neger - Paddenstoelen
The Fugees - Fu-Gee-La

Download Show
{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201101162100.mp3{/audio}

Ster advertentie
Ster advertentie