FunX

Youssef krijgt oplicht-appje tijdens uitzending, Kees van der Spek geeft advies

foto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. Youssef krijgt oplicht-appje tijdens uitzending, Kees van der Spek geeft advies

Tijdens de uitzending van Turn Up! kreeg Youssef vandaag een opvallend appje: "Hey pap, dit is mijn nieuwe nummer. Vorige toestel helaas gevallen, vandaar." Behoorlijk vreemd als je bedenkt dat Youssef geen kinderen heeft. Het werd dus al snel duidelijk dat het om een oplichter ging die op geld uit is. Youssef besloot met behulp van de luisteraars de persoon in kwestie even aan het lijntje te houden...

spelletje meespelen

Youssef besloot het spelletje mee te spelen en te antwoorden: "Hoe is dat dan gebeurd?" De zogenaamde 'zoon van Youssef' bleef doorkletsen over zijn kapotte telefoon en begon op een gegeven moment over problemen met rekeningen die hij niet kan betalen. Een luisteraar tipte vervolgens om te doen alsof Youssef heel veel geld heeft, om de oplichter er zo in te luizen. Dus antwoordde Youssef met: "Is je maandelijkse toelage van €5000 alweer op dan?"

Advies van Kees van der Spek

Youssefs zogenaamde zoon vroeg uiteindelijk om honderden euro's, dikke oplichterij dus. En wie kan je dan beter om hulp vragen dan Kees van der Spek? De presentator van Oplichters Aangepakt vertelde in de uitzending dat hij deze week nog vijf van die oplichters heeft opgepakt in Rotterdam. "In juni hebben we er ook nog een stel gepakt. Ik ben een thema-uitzending aan het maken over dit onderwerp, omdat het gigantisch is. Iedereen kent wel iemand die ermee te maken gehad of er zelfs is ingetrapt. Tientallen miljoenen per jaar worden hiermee gestolen in Nederland."

Ongrijpbaar

Kees legt uit dat dit soort oplichters eigenlijk ongrijpbaar zijn. "Ze sturen hun geld naar katvangers. Dus echte rekeningen van iemand die zijn rekening ter beschikking stelt. Die katvanger weet helemaal niet wie de boef is, dat gaat allemaal via telebankieren. Ze openen een rekening en geven de inloggegevens aan de boef. Zelf mogen ze dan bijvoorbeeld €3000 per maand houden."

Kees vertelt dat ze een manier hebben gevonden om dit soort oplichters toch op te pakken. Wanneer iemand met zo'n persoon aan het chatten is, kan diegene een linkje sturen waarmee de oplichter zogenaamd op een andere manier het geld ontvangt. "Vanaf dat moment is hun telefoon van mij. Dan zie ik waar hun telefoon is en zie ik via de selfiecam hun kop."

Fraude-pakketjes te koop

Oplichters kopen trouwens gewoon kant-en-klare pakketjes op het darkweb waarmee ze kunnen frauderen op WhatsApp, zo vertelt Kees. "Dan krijg je een stel telefoonnummers, suggesties hoe je mensen moet aanspreken en een zooitje katvangers waar het geld naartoe kan." Aangifte doen bij de politie leidt vaak alleen tot arrestatie van de katvangers. Het leukste wat je kan doen om deze oplichters te pesten, is volgens Kees gewoon zo lang mogelijk met ze aan de praat blijven. "Zo wordt hun tijd verpest."

Vanaf dinsdag 1 september zie je op RTL5 hoe Kees van der Spek oplichters aanpakt in een nieuw seizoen van Oplichters Aangepakt.

Ster advertentie
Ster advertentie