Up 2 Date

Politie krijgt steeds meer te maken met online fraude: groeiend aandeel jonge daders

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie krijgt steeds meer te maken met online fraude: groeiend aandeel jonge daders

Uit de misdaadcijfers van 2019 blijkt dat er een einde is gekomen aan de jarenlange daling van het aantal misdrijven. Er vindt namelijk steeds meer online-oplichting plaats. Hoewel het aantal gevallen van woninginbraak en zakkenrollerij daalde, kreeg de politie vorig jaar fors meer te maken met zaken als phishing, skimming en cybercrime. De politie spreekt van een 'crimechange'.

Crimechange

"Je bent wel een sukkel als je nog probeert in te breken, online fraude zoals op Marktplaats is veel makkelijker en de pakkans is kleiner", vertelt Korpschef Erik Akerboom aan het AD. Hij kon zijn ogen niet geloven toen hij de misdaadcijfers van 2019 zag. Identiteitsfraude nam met 19 procent toe, fraude met handel via internet nam met 31 procent toe en fraude met betaalproducten steeg zelfs met 67 procent. Akerboom noemt deze schrikbarende toename van online-oplichting zorgwekkend.

Jongeren

Wat volgens de politie ook opvalt aan de cijfers is het groeiende aantal jonge daders. Als voorbeeld noemt korpschef Akerboom de kinderen die betrokken waren bij de rellen in Duindorp in de aanloop naar de jaarwisseling. De jongste verdachte was slechts negen jaar oud.

Het aantal verdachten onder de 18 jaar neemt vooral bij online fraude flink toe. "Ze zien in Marktplaatsfraude een manier om makkelijk geld te scoren om bijvoorbeeld te kunnen stappen. Of ze stellen tegen betaling hun bankrekening ter beschikking aan criminelen", zegt Akerboom in het interview met het AD.

Aangifte

Volgens Akkerboom doen mensen minder vaak aangifte van internetcriminaliteit. Wanneer ze online voor een klein bedrag zijn opgelicht, zien ze het snel als een domme fout van zichzelf. "Terwijl het gewoon om strafbare feiten gaat", aldus de korpschef.

Ster advertentie
Ster advertentie