FunX

VIDEO: Vader wéér slachtoffer politiegeweld

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Vader wéér slachtoffer politiegeweld

Je heet Mustapha en je trotseert de zondagse vroegte om je dochtertje van 12 naar haar CITO-bijles te sturen. Samen met je andere dochtertje, van 6 jaar, zit je in de auto. Niks aan de hand.


Maar dan
Plotseling word je door een politieagent gevraagd om je auto aan de kant te zetten. Dat doe je. Je vraagt wat er aan de hand is. Hij en z’n collega hebben je kenteken nagekeken en wat blijkt: je rijdt onverzekerd rond in een slecht onderhouden auto en je hebt een openstaande verkeersboete. De agent wil weten waar je heen gaat.

Als je antwoordt dat je jouw dochtertje naar bijles brengt, gelooft de agent er niets van: “Op zondag? Islamitische school zeker?” Je stelt een wedervraag: “Joh, waarom denk je nou zo zwart/wit?” Dan gaat het mis.

Voordat je het weet, lig je met je gezicht op de koude straat. Eén agent brengt je handen op je rug, de andere agent houdt z’n knie in je nek. Het doet pijn, je kermt. Alles wat je hoort, is het geluid van je dochtertjes, 6 en 12: “Papa! Papa!” Je kunt niets doen.

Helemaal niets.

Drie jaar geleden
Jij wordt meegenomen naar het politiebureau, waar je inbeslaggenomen en ‘slecht onderhouden’ auto wordt vrijgegeven. Waar blijkt dat je verzekering gewoon loopt. Waar blijkt dat je de verkeersboete inderdaad niet hebt kunnen betalen, omdat je het financieel moeilijk hebt. Omdat je al een paar jaar werkloos bent. Omdat je arbeidsongeschikt bent. Omdat je kampt met lichamelijk letsel.

Omdat je drie jaar geleden, toen je tijdens het autorijden vergat om richting aan te geven, in een politiebureau zó ongenadig hard in elkaar gepompt bent door een motoragent, dat je daar een gebroken pols en een hernia aan over hebt gehouden. Lastig, als je timmerman van beroep bent. Lastig, als je de mishandeling niet kunt bewijzen omdat bewijs weggestopt of genegeerd wordt.

Bewijs?
Lastig, als in de camerabeelden van het voorval van drie jaar geleden, is geknipt. De getuigenverklaring, die jouw versie van wat er in dat bureau gebeurd is gewoon ondersteund, is niet meegenomen in het onderzoek naar dit incident. Het is jouw woord tegen dat van het politieapparaat. De slepende procedures, maken je gek. Je stapt naar de media en er wordt een uitgebreide reportage van je verhaal gemaakt:Die reportage wordt op televisie uitgezonden, zo’n 17 uur vóór je hardhandige aanhouding. Heeft het een met het ander te maken? Je weet het niet. Wel zit er wederom een luchtje aan de zaak. Wel lijkt er wederom te worden gedraaid en verdraaid door de politie. Wel is er wederom bewijs, dat jouw versie van het verhaal ondersteund:Etnisch profileren? Politiegeweld gericht op Marokkaans/Nederlandse Hagenezen? Ik weet het niet. Elk verhaal heeft meerdere kanten. Maar dat er wel héél veel ‘incidenten’ zijn en dat er hier overduidelijk gerommeld wordt met bewijsstukken en verklaringen, staat vast. Laat de doofpot maar gauw veranderen in een noodklok. De politie is er om onrecht aan te pakken, niet om het te veroorzaken. Overigens wenste de Haagse politie (nog) niet inhoudelijk te reageren.

Check het interview dat Morad met Moes had hieronder en voel je vrij om hieronder -respectvol en onderbouwd!- jouw mening of ervaring te delen.

Ster advertentie
Ster advertentie