FunX

Veel keuzes in het leven, maar hoe kies jij?

  1. Newschevron right
  2. Veel keuzes in het leven, maar hoe kies jij?
Wat trek je vandaag aan? Wat ga je vanavond eten? Naar welke bioscoopfilm ga je? Elke dag heb je duizenden keuzes, maar hoe kiezen we eigenlijk uit al die mogelijkheden? Fernando vraagt het aan Will Tiemeijer, schrijver van het boek 'Hoe Mensen Keuzes Maken'.

Het lijkt erop dat we veel kiezen, maar volgens Will zijn er maar een beperkt aantal keuzes die we per dag maken. Volgens hem komt dat doordat we vaak geen zin hebben om te kiezen en daarom het grootste deel van de keuzes op de automatische piloot maken. "Je hebt een bewuste route en een automatische route in de hersenen. De automatische is snel klaar en kost weinig energie. De bewuste route kost meer energie, gaat langzamer en kost je meer energie."

Naarmate de dag vordert worden we moe en wordt het moeilijk om actief na te denken over keuzes, volgens Will Tiemeijer. "Het is dan ook niet toevallig dat criminaliteit en misdaad 's avonds laat plaatsvindt en niet 's ochtends vroeg. Dan zijn we meer moe en hebben we onszelf minder goed in de hand." In het boek 'Hoe Mensen Keuzes Maken' legt hij uit hoe het keuze maken werkt en wat voor dingen daarbij een rol spelen. Ook geeft hij inzicht op wat de wetenschap er nu vanaf weet. Beluister hieronder het hele gesprek in Start met Fernando.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F63507667&show_artwork=true"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie