FunX

NRC Next: Gezocht: Autochtoon

  1. Newschevron right
  2. NRC Next: Gezocht: Autochtoon

FunX bereikt veel jongeren van niet-westerse afkomst

Het urban radiostation FunX viert morgen zijn vijfde verjaardag.

Onervaren radiomakers hebben het geschopt tot de populairste zender onder jongeren in de Randstad.

ROTTERDAM. Bij radiostation FunX is het de omgekeerde wereld. Waar andere media wanhopige pogingen ondernemen meer allochtone jongeren te bereiken, is FunX juist op zoek naar meer autochtone luisteraars. In 2006 was vier van de vijf luisteraars allochtoon. Programmadirecteur Mezen Dannawi (33) heeft daar wel een verklaring voor. „Voor veel allochtone jongeren is FunX het enige station dat hen aanspreekt. Autochtonen hebben een veel grotere keuze uit radiozenders.”

FunX , de publieke radiozender die uitzendt vanuit de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, viert deze week zijn vijfde verjaardag. Het radiostation werd in 2002 opgericht omdat grote groepen jongeren niet werden bediend door de bestaande radiozenders. Uit gesprekken met jongeren kwam naar voren dat ze zich niet serieus genomen voelden. Je moet ons centraal stellen, zeiden ze.

En dat heeft FunX in zijn oren geknoopt. De luisteraars mogen zelf beslissen over de muziek en onderwerpen. De slogan is niet voor niets: ‘ FunX : Welkom bij jezelf’. Reporters gaan dagelijks, met of zonder microfoon, de straat op in de vier grote steden en vragen jongeren wat er leeft. Twee jaar na de start bleek uit gegevens van onderzoeksbureau Interview NSS dat FunX de populairste zender was onder jongeren in de Randstad van 15 tot 25 jaar. Dat is sindsdien zo gebleven.

Dannawi beaamt dat het boven verwachting goed is gegaan. „We zijn gegroeid, maar zonder onze identiteit te verliezen. We moeten wel écht blijven.” FunX begon met vijf mensen in Den Haag, in het pand van de Stadsomroep. „We hadden twee kleine ruimtes tot onze beschikking. Eén voor officiële zaken zoals vergaderingen, en één waar onervaren jongeren met vallen en opstaan radio leerden maken.”

Toch vindt Dannawi het succes van FunX geen wereldprestatie. „Als je de luisteraars vraagt wat ze willen en je volgt hun advies op, is het eigenlijk logisch dat het werkt. Een kwestie van ‘u vraagt, wij draaien’.” De luisteraar wil zich bovendien niet buitengesloten voelen. Volgens Dannawi is dat iets wat veel andere radiostations wel doen. „De presentatoren op andere zenders maken onderling geintjes en als ze de luisteraar al bij het gesprek betrekken, doen ze dat alleen om hem af te kraken.”

FunX is de afgelopen vijf jaar volwassen geworden. „We waren onervaren en hebben fouten gemaakt. In het begin waren we misschien zelfs wel te allochtoon. Luisteraars tikten ons op de vingers: ik ben wel allochtoon, maar geen debiel, spreek eens wat meer ABN, man.” Dannawi, zelf Antilliaans, lacht. „Gelukkig leren we daarvan.”

Een half jaar geleden heeft FunX de bezem door de programmering gehaald. De zender heeft afscheid genomen van een aantal presentatoren die niet goed genoeg meer waren. Dannawi: „Dat is pijnlijk. We zijn net een grote familie en het zijn toch de mensen met wie je bent begonnen. Maar we moeten vooruit. We zijn ook teruggekomen op andere zaken. Zo wilden we bijvoorbeeld nooit BN’ers, dat paste niet in ons format. Maar we kunnen niet doen of onze neus bloedt wat showbizz betreft.” Sinds begin september zijn presentator John Williams , rapduo Fouradi en rapper Yes-R op FunX te horen.

Bovendien is het radiostation nu minder huiverig voor de actualiteit dan voorheen. „In het begin durfden we gewoonweg niet. We kwamen dagelijks op het Terra College in Den Haag, maar toen Murat D. de conrector doodschoot, zijn we daar bewust weggebleven. We vonden het opportunistisch ermee te scoren. Nu denken we: we kunnen het niet negeren. Die leerlingen moeten ook bij ons een stem hebben als hun school hot is.”

FunX krijgt subsidie en heeft advertenties. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de steden Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gaven in 2006 samen 4 miljoen euro. Advertenties leverden vorig jaar 800.000 euro op.

Het is nog niet zeker of de gemeente Den Haag FunX blijft subsidiëren. Dannawi: „We zijn in gesprek met de Haagse mediawethouder en ik heb er een goed gevoel bij. FunX is erg verankerd in Den Haag en wij gaan door. Linksom of rechtsom, wij zullen hoe dan ook het publiek in Den Haag bereiken.”

Dannawi durft niet te denken aan het worst case scenario: het opgeven van de Haagse
redactie. „Het is alsof je alle uitwedstrijden wint, maar iemand wil de spelersbus verkopen.”

Door: Barbara Rijlaarsdam
Bron: NRC Next

Ster advertentie
Ster advertentie