FunX

TikTok hielp Wensley uit diep dal: "Ik wil mensen opvrolijken"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. TikTok hielp Wensley uit diep dal: "Ik wil mensen opvrolijken"

De 21-jarige Wensley heeft in slechts anderhalf jaar tijd meer dan zestigduizend volgers weten te vergaren op TikTok. Met zijn grappige video's weet hij onder de naam Mufasaa010 bij velen een glimlach op hun gezicht te toveren. Maar achter zijn grappen schuilt een dieper en serieuzer verhaal. Wensley heeft namelijk lange tijd geworsteld met ernstige mentale problemen: "Ik zat in een vicieuze cirkel".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blowen

De klachten begonnen bij Wensley begin 2020. Door de coronapandemie raakte hij zijn baan kwijt en lukte het hem maar niet om ander werk te vinden. Met Nederland in lockdown en de verveling die toesloeg, besloot hij de schuur bij zijn moeder om te toveren tot een chillplek. Samen met zijn vrienden hing hij daar rond en rookten ze de hele dag door joints. "Het was niet normaal hoeveel ik blowde. Ik had tóch niks te doen, dus ik dacht: fuck it, wat heb ik te verliezen?"

Wensley kampte destijds - mede door het blowen - met veel negatieve gedachtes. "Ik zat te stressen over hoe ik mijn rekeningen kon betalen." Hij was bang dat hij in de schulden zou belanden. "Toen ik ook nog een bad trip kreeg, ging alles bergafwaarts." De jonge contentcreator kreeg een paniekaanval die zo erg was dat hij dacht dat hij dood zou gaan.

Hulp bij verslaving

Denk je dat je zelf een verslaving hebt? Of maak je je zorgen om iemand in jouw omgeving? Neem contact op met Jellinek voor hulp of de juiste doorverwijzing.

Vicieuze cirkel

Wensley kreeg van de huisarts uiteindelijk antidepressiva en kalmeringsmiddelen voorgeschreven. De medicatie zorgde ervoor dat hij van nog meer angstklachten last kreeg. "Ik lag alleen maar thuis in bed in een donkere kamer. Ik was bang om naar buiten te gaan." De TikTokker kampte met paniekaanvallen, duizeligheid, overmatig piekeren en spraakproblemen. De situatie sleepte zich maanden voort tot hij er helemaal genoeg van had. "Op een gegeven moment dacht ik: nee, ik wil dit niet meer, ik ben het zat."

TikTok

Op zoek naar afleiding belandde Wensley op TikTok. "Ik zag allerlei video's waarvan ik dacht dat ik ze ook wel zou kunnen maken." Zo gezegd, zo gedaan. Hij maakte snel een account aan en begon grappige video's te plaatsen. In het begin was hij al blij met elke kleine reactie die hij kreeg. "Ondertussen merkte ik dat ik geen last meer had van paniekaanvallen. TikTok hielp me." Door anderen te vermaken, kon hij zijn gedachten even verzetten.

Na een tijdje gingen er een paar van Wensley's video's viral. Dat zorgde ervoor dat zijn aantal volgers in hele korte tijd enorm opliep en hij zelfs werd herkend op straat. "Toen dacht ik: er is geen weg meer terug."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Realiteit vergeten

Op dit moment heeft Wensley zo'n zestigduizend volgers, maar hij blijft bescheiden. Wat hij vooral waardeert, zijn de positieve reacties van mensen die zeggen dat zijn video's hen opvrolijken. "Mijn doel is om mensen te laten lachen zodat ze de realiteit eventjes vergeten en kunnen genieten van mijn filmpjes." Hij hoopt dan ook dat TikTok voor hem een opstapje kan zijn naar een mooie carrière in de media. "Ik heb altijd al een passie gehad om mensen te entertainen."

Mentale gezondheid

Het gaat nu veel beter met Wensley, al blijft hij af en toe bang voor een terugval. Ondanks dat zijn TikTok voornamelijk draait om humor, vindt hij het belangrijk om open te zijn over zijn mentale gezondheid. "Misschien ziet iemand dit die ook in deze situatie zit of heeft gezeten en kan ik anderen inspireren." Hij hoopt anderen te motiveren om in zichzelf te blijven geloven. "Alles is mogelijk."

Hulp nodig?

Heb je last van angsten, depressieve gevoelens of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Je kan hiervoor naar je huisarts of je kan contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie