Naar homepage
FunX

De Volkskrant: Bij FunX kan ook de premier zichzelf zijn

  1. Newschevron right
  2. De Volkskrant: Bij FunX kan ook de premier zichzelf zijn
UTRECHT - Het voltallige kabinet begaf zich maandag onder het gewone volk. Voor premier Balkenende betekende dat een bezoek aan jongerenradio FunX voor een onbekommerd vraaggesprek. Onderuitgezakt en in hemdsmouwen hangt de premier op de bank. De benen over elkaar, een hand in de broekzak. In de andere balanceert hij nonchalant een microfoon. Balkenende heeft het zichtbaar naar zijn zin deze maandagmiddag.

Samen met minister voor Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne en staatssecretaris Van der Laan is de premier op werkbezoek in de Utrechtse radiostudio van jongerenzender FunX. Om te praten over wat jongeren bezighoudt en over de populaire zender zelf.

FunX, dat in de hele Randstad uitzendt, wil namelijk maar wat graag een landelijk bereik. En terwijl Van Ardenne en Van der Laan na een korte rondleiding door de studio hierover ‘zwaar in discussie’ moeten met jongeren, strekt Balkenende zich uit op de bank voor een ‘relaxed’ interview dat dinsdagochtend tussen acht en tien wordt uitgezonden.

FunX timmert al drie jaar aan de weg met de slogan ‘Welkom bij jezelf’ en het is duidelijk dat de minster-president zich op de bank in de Utrechtse studio heeft gevonden. ‘Mag de premier het ook eens gemakkelijk hebben’, klinkt het grinnikend. Rustig beantwoordt hij de vragen die luisteraars instuurden en die hem nu worden voorgelegd door presentatoren Sandra en Laila.

Blozend, als het gaat over het eerste afspraakje met zijn vrouw Bianca (waarbij CDA-fractieleider Maxime Verhagen als koppelaar optrad). Diplomatiek om de hete brij heen draaiend als hem gevraagd wordt of hij in zijn jeugd wel eens kattenkwaad uithaalde. In een lange uiteenzetting over warme zomers aan Zeeuwse stranden, schoolfeestjes en de Beatles, blijft hij voor eeuwig het antwoord schuldig. En schaterlachend als het cadeautje ter sprake komt dat hij voor zijn vijftigste verjaardag kreeg: een ritje in een Ferrari, van Capelle naar Den Haag. ‘Op het ministerie moest ik hem weer inleveren, maar thuis heb ik een schaalmodel’, glundert de premier.

Een enkele keer komt ook de politicus in Balkenende naar voren. Bijvoorbeeld als het gaat over de problemen die jongeren hebben om een stageplaats te vinden. ‘Het doet me pijn als allochtone jongeren geen plek krijgen als ze onder hun eigen naam solliciteren’, zegt hij. Om zijn luisteraars vervolgens een hart onder de riem te steken: ‘Het is vaak een kwestie van je goed presenteren en je moet nooit bij de pakken neerzitten.’ Als pasafgestudeerde ondervindt hij het in de jaren tachtig aan den lijve. ‘Ik heb op heel wat sollicitatiebrieven nooit een antwoord gekregen.’

Maar dan is het terug naar de echt belangrijke vragen. Zoals ‘waar ontbijt u mee?’ (cornflakes en koffie) en ‘hoe chillt u?’: thuis. Als het interview achter de rug is, is het tijd voor foto’s en praatjes met alle FunX-medewerkers die de premier maar tegenkomt. Van Ardenne en Van der Laan zitten dan nog altijd in hun ‘zware discussie’. ‘Cut the bullshit!’, roept een jongen met een indrukwekkend Afrokapsel tegen de beide bewindslieden. ‘Er komt geen expert hier de studio in, FunX is van de straat!’

Balkenende ziet het glimlachend aan. Nog altijd één hand in de broekzak. In de andere heeft hij inmiddels een biertje. ‘Het is een andere manier van media maken’, zegt hij enthousiast. ‘Heel goed.’

Bron: De Volkskrant
Door: Dirk van Harten
Ster advertentie
Ster advertentie