FunX

Heb je een hekel aan het terughoren van je eigen stem? Dit is waarom!

  1. Newschevron right
  2. Heb je een hekel aan het terughoren van je eigen stem? Dit is waarom!

Klink ik echt zo? Wat irritant!, denken de meeste mensen wanneer ze hun eigen stem terughoren op een filmpje of geluidsopname. Maar hoe komt het dat je je eigen stem zo anders ervaart dan de mensen om je heen? Niels Schiller, hoogleraar psycho-neurolinguistiek aan de Universiteit van Leiden, gaf in Start met Fernando een verklaring.

via twee kanalen

"Wij horen onze eigen stem nooit zoals hij écht klinkt", vertelt Niels. Hij legt uit dat je je stem altijd via twee kanalen hoort: gewoon via je oren én via je schedel. "Je schedel werkt als een soort filter. De twee geluiden - het externe en het interne - worden gemengd en daarom klinkt het anders dan op een opname." Jij bent dus de enige die je stem op deze manier hoort. De rest hoort het allemaal zoals op een opname. Heb je een hekel aan die stem? Dan heb je pech want deze is genetisch bepaald en valt niet te veranderen.

"Met je stem moet je gewoon leren leven!"

lage stemmen mooier

Over het algemeen worden lage stemmen mooier gevonden dan hoge stemmen. Volgens Niels komt dit omdat deze vaak worden geassocieerd met kracht en competentie. Maar waar het echt aan ligt, is niet helemaal duidelijk. Lucky Idris Elba...

Ster advertentie
Ster advertentie