FunX

Ta Joela (26) over zijn vluchtverleden: "Van mijn 2e tot 12e in azc gewoond"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Ta Joela (26) over zijn vluchtverleden: "Van mijn 2e tot 12e in azc gewoond"

Wat veel mensen niet weten, is dat Ta Joela van zijn tweede tot zijn twaalfde in asielzoekerscentra (azc) heeft gewoond. De creatieveling met roots in Angola vertelt in Start met Fernando over zijn ervaringen in azc's en zijn motivatie om good vibes te delen met mensen die nu soortgelijke dingen meemaken.

Ta Joela over zijn vluchtverleden: "Als ik daar nu nog steeds was, zou ik helemaal niet welkom zijn"

Naar een betere plek

Ta Joela verliet Angola met zijn familie vanwege de burgeroorlog. "Maar ik heb eerlijk gezegd nooit hele diepe gesprekken daarover gehad met mijn ouders." Hij weet in ieder geval dat het daar niet meer veilig voor hen was. "Daarom moesten we vertrekken naar een betere plek. Uiteindelijk zijn we in Nederland terechtgekomen.

Quote

Ik weet gewoon niet beter dan dat ik tijdens mijn jeugd in een azc was.

Ta Joela (26)

10 jaar lang in azc

Dat de 26-jarige Ta Joela geen hele diepe gesprekken met zijn ouders heeft gevoerd over de reden om te vertrekken, heeft niet een specifieke reden. "Maar ik weet gewoon niet beter dan dat ik tijdens mijn jeugd in een azc was." Volgens het Supergaande-lid was het voor hem normaal om daar te zijn. "Ik heb er van mijn tweede tot mijn twaalfde gewoond."

Unity

Hoewel Ta Joela nog erg jong was en iedereen in het azc met veel onzekerheden kampte, herinnert hij zich dat er veel "unity" was. "Je had daar zoveel verschillende soorten nationaliteiten. Je zag echt van alles. Het mooie was dat mensen zich niet op een vervelende manier met elkaar bezighielden." Volgens Ta Joela hing er zelfs een prettige vibe. "Het was meer zo van: we zijn daar met zijn allen. Iedereen probeerde er het beste van te maken. Je voelde geen onderscheid tussen mensen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wel of niet welkom

Op een gegeven moment ontving de familie van Ta Joela een verblijfsvergunning en mochten ze het azc verlaten. Hoewel hij op emotioneel vlak moeilijk te triggeren is, kan hij niet ontkennen dat het wat met hem doet als hij nu ziet hoe er met asielzoekers omgegaan wordt. "Dan denk ik van: als ik nu nog steeds in een azc zat, zou ik ook niet welkom zijn." Ta Joela vindt het raar om dat te beseffen. "Omdat ik me nu juist heel erg geliefd voel."

Talentvolle kids in azc

Ta Joela staat erbij stil dat de wereld er voor hem anders had kunnen uitzien. "Op dit moment zitten er ook kids in het azc met verschrikkelijk veel talent. Die zullen misschien niet dezelfde kansen krijgen als ik, terwijl ze allemaal een ‘message’ voor de wereld hebben." Volgens Ta Joela worden mensen met een vluchtverleden niet door iedereen gelijk behandeld. "Er wordt bijna naar ze gekeken alsof het geen normale mensen zijn, terwijl het iedereen kan overkomen. Ik heb er ook tien jaar lang gezeten."

Quote

Ik had mezelf nooit kunnen wijsmaken dat ik tien jaar later het leven zou leven dat ik nu leef.

Ta Joela (26)

Inspireren en hoop geven

Door zijn verhaal te delen, hoopt Ta Joela jongeren te inspireren. "Dat is wat ik ook op 22 december tijdens het Good Vibes Dinner wil delen. Ik wil vooral mensen inspireren en hoop geven, man." De creatieveling had nooit gedacht dat hij nu zou staan waar hij staat. "Ik had mezelf nooit kunnen wijsmaken dat ik tien jaar later het leven zou leven dat ik nu leef. Wie weet kan ik met mijn verhaal hun ogen openen en ze inspireren."

Good Vibes

Op 22 december organiseert FunX het Good Vibes Dinner. Hier komen jongeren die naar Nederland gevlucht zijn onder meer in contact met FunX-luisteraars. Het diner staat in het teken van lekker eten, muziek, hoop, verbinding, ontmoetingen en verhalen. Kortom: good vibes.

Na onder meer de schrijnende gebeurtenissen die eerder dit jaar in Ter Apel plaatsvonden, wil FunX graag laten zien hoe Nederland écht is. Met het diner willen we jonge vluchtelingen dan ook warm verwelkomen, een hart onder de riem steken en kijken of we op de één of andere manier iets voor ze kunnen betekenen, samen met FunX-luisteraars.

De avond wordt gehost door Mister Good Vibes Fernando en Anna Nooshin. Er zullen veel verschillende flavours qua eten en muziek zijn, met onder meer optredens van Sarita Lorena en Dystinct. Daarnaast zullen een aantal bekende FunX-gezichten voor deze speciale gelegenheid de radiostudio verruilen voor een plekje in de keuken, achter de bar of in de bediening.

In aanloop naar het event deelt FunX onvergetelijke, inspirerende en ontroerende verhalen van mensen met een vluchtverleden of mensen die daar wat mee te maken hebben. Een overzicht van alle stories vind je hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie