STER Advertentie
STER Advertentie

Pas op! Geef in deze landen géén fooi

Pas op! Geef in deze landen géén fooi
Unsplash

Dinsdag 9 juli 2019 - 12:08 uur

|

Door:

Francesco

Het is zomer en dat betekent dat je waarschijnlijk veel tijd gaat doorbrengen op het terras hier in Nederland of misschien in het buitenland. Maar daarna komt opeens de rekening. Wat ga je doen? Geef je de bediening een fooi of niet? En hoeveel fooi geef je eigenlijk op vakantie? Etiquette-expert Anne-Marie vertelde daar meer over in Start met Fernando.

"In Amerika heeft het woordje 'fooi' gewoon een andere betekenis."

'Pas op! Geef in deze landen géén fooi'

Nederland

Fooi geven is geen verplichting in Nederland, maar het is altijd wel een discussiepuntje. Vaak weten we niet hoeveel fooi we moeten geven, dus geven we het maar niet. Of we zijn te skeer, kan ook natuurlijk. Maar hoe werkt het hier eigenlijk? “In Nederland hoeft het dus niet, maar als je de service goed vindt dan geef je gewoon een fooi. In een restaurant of café is dat vaak vijf tot tien procent”, legt Anne-Marie uit. “Het belangrijkste is hoe jij de service vond. Dan moet je niet alleen denken aan de service van de bediening, maar vond je het eten bijvoorbeeld ook heel erg lekker?"

USA

Maar hoe zit het dan in de Verenigde Staten? Waarom wordt daar vaak een fooi van rond de twintig procent verwacht? “Mensen in de bediening verdienen daar een minimumloon. Daar kunnen ze niet van leven. […] Soms staat de fooi ook letterlijk op je rekening.” En als de bediening dan slecht is, tja. Dikke pech. “In Amerika is het gewoon heel normaal. Daar heeft het woordje 'fooi' gewoon een andere betekenis.” 

Om deze Giphy te zien moet je toestemming geven voor social media cookies.

Azië 

En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging. Daar vinden ze het heel normaal dat de service gewoon goed is.”

Natuurlijk zijn ze niet crazy en weten ze ook in dat soort landen wat gebruikelijk is voor westerse toeristen. Een goede tip van Anne-Marie: “Waar je ook naartoe gaat, vraag even aan de locals of je hier wel of niet kunt tippen.”

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Vrouw politieagent Derek Chauvin vraagt scheiding aan

  • Black Out Tuesday: muziekindustrie blijft een dag stil

  • Demonstranten vanmiddag de straat op in Amsterdam voor vreedzaam protest

  • Truck rijdt in op demonstranten in Minneapolis

  • In deze steden vonden er naast Amsterdam ook demonstraties plaats

  • Palestijn (32) met verstandelijke beperking doodgeschoten door Israëlische politie