FunX

Molukse gemeenschap herdenkt vandaag RMS: "Strijd wordt nog steeds gevoerd"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Molukse gemeenschap herdenkt vandaag RMS: "Strijd wordt nog steeds gevoerd"

Voor veel Molukkers is 25 april een belangrijke dag. Het is vandaag namelijk precies 74 jaar geleden dat op Ambon de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) werd uitgeroepen. De onafhankelijkheid van de staat was echter van korte duur nadat Indonesië in september 1950 de RMS annexeerde. Sindsdien is 25 april bekend komen te staan als RMS-dag en wordt de afkondiging van de RMS jaarlijks door veel Molukkers herdacht. DJ Miguell Kaidel, die van Molukse komaf is, vertelt aan Nordin en Vonneke waarom deze dag zo belangrijk is voor hem.

Miguell Kaidel over het belang van 25 april voor Molukkers

"Strijd wordt nog gevoerd"

Voor veel Molukkers is de onafhankelijkheid van de RMS een beladen onderwerp. Zo doet het bij veel Nederlanders met Molukse roots nog altijd pijn dat er nooit erkenning is gekomen voor een onafhankelijke Molukse staat. "Het is pijnlijk", vertelt Miguell. "Vandaag herdenken we dat de republiek werd uitgeroepen, maar we vieren tegelijkertijd ook wel dat het streven naar de onafhankelijkheid nooit is verdwenen. De strijd voor de RMS wordt nog steeds gevoerd."

Stilstaan bij het verleden

Voor Miguell is RMS-dag een belangrijke dag om stil te staan bij alles wat er gebeurd is sinds 1950. Ook vindt hij 25 april een perfecte dag om meer over de geschiedenis van de Molukken te delen met anderen die hier weinig van weten. Zo weten velen niet waarom er Molukse wijken zijn of waarom er überhaupt een grote Molukse gemeenschap is in Nederland. "In 1949 werd Indonesië, toen nog Nederlands-Indië, onafhankelijk. Een jaar later besloten de Molukkers om hun eigen republiek uit te roepen. Kort daarna viel Indonesië binnen. Veel Molukkers zaten in het koloniale leger van Nederlanders. Die konden nergens meer heen en zijn in 1950 naar Nederland gekomen. Dat is eigenlijk het begin van de Molukkers in Nederland."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ons verhaal vertellen"

In de meeste Molukse wijken in Nederland wordt RMS-dag nog altijd gevierd. Zo vertelt Miguell dat er in de meeste wijken lokale herdenkingen zijn waar veel te doen is. "Er zijn veel traditionele Molukse dingen te beleven. Zo zijn er ceremonies, worden er liederen gezongen en wordt de vlag van de RMS gehesen." De dj hoopt vooral dat RMS-dag ervoor zorgt dat mensen nieuwsgierig maakt naar de geschiedenis van Molukkers. "De Molukkers zijn een speciale groep. Het is de eerste grote groep niet-westerse migranten die naar Nederland is gekomen. En ik hoop dat we op zo'n dag als vandaag weer ons verhaal mogen vertellen."

Ster advertentie
Ster advertentie