Up 2 Date

Schadevergoeding voor nabestaanden Molukse treinkapers De Punt afgewezen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Schadevergoeding voor nabestaanden Molukse treinkapers De Punt afgewezen

De Nederlandse staat hoeft de nabestaanden van de Molukse treinkapers bij De Punt in 1977 geen schadevergoeding te betalen. Volgens het gerechtshof in Den Haag is de staat niet aansprakelijk voor het met excessief geweld doodschieten van twee treinkapers.

Geen aanwijzingen voor onrechtmatig geweld

Het hof stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat de mariniers, die de trein bestormden, de treinkapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja met onrechtmatig veel geweld hebben gedood. Papilaja kon namelijk ook zijn gedood door een kogel die buiten de trein werd afgevuurd en hem daarna raakte. Daarnaast kan er niet vastgesteld worden dat een marinier gericht op Papilaja een kogel afvuurde.

Uktolseja werd wel in de trein doodgeschoten door een marinier, terwijl ze al gewond op de grond lag en geen gevaar vormde voor hem. Zijn helm werd echter geraakt door een kogel die uit de richting van Uktolseja kwam, waardoor hij terugschoot. Volgens het hof is het aannemelijk dat de marinier niet wist dat ze geen gevaar vormde. Bij de bevrijdingsactie van de mariniers kwamen uiteindelijk zes treinkapers om en twee gegijzelden om. De nabestaanden van de treinkapers wijzen erop dat Papilaja en Uktolseja aangehouden hadden kunnen worden en niet doodgeschoten hoefden te worden.

Gevaarlijke situatie

Advocaat Liesbeth Zegveld benadrukte namens de nabestaanden dat de twee zwaargewond waren en geen gevaar vormden voor het leger. De landsadvocaten stellen echter dat de treinkapers zwaar bewapend waren en de mariniers ervan uit gingen dat ze in een gevaarlijke situatie terecht zouden komen. Daarnaast was het hun taak om de gegijzelden te beschermen.

Ster advertentie
Ster advertentie