Close-up

Djé-rimo (30): "Molukse verhalen en talenten worden te weinig belicht"

foto: Raoul Laisina
  1. Newschevron right
  2. Djé-rimo (30): "Molukse verhalen en talenten worden te weinig belicht"

"Verhalen uit de Molukse gemeenschap worden te weinig belicht. Er is heel weinig bekend over ons, terwijl we al sinds 1951 in Nederland zijn en heel veel dingen uit de Nederlandse geschiedenis nauw verbonden zijn met onze eilanden. Zo begon de kolonisatie onder andere op de Molukken. Ook weten veel mensen niet dat Indonesië, waar de Molukken nu onderdeel van zijn, op twee continenten ligt: Azië en Oceanië. Het land is zo groot dat de bevolking ook heel divers is. Zo voelde ik me altijd al meer Pacific dan Aziatisch. Filmpjes uit Nieuw-Zeeland of de film 'Moana' bijvoorbeeld, daar voelen veel van ons ons heel erg mee verbonden. In Nederland is er een hele community uit Oceanië, zonder dat we dat beseffen.

Op Instagram probeer ik door middel van informatie, foto's en gedichten dit soort dingen te verspreiden. Mensen zijn vaak verbaasd dat ze er niks over weten of dat er zo weinig over bekend is. Dat geldt trouwens ook voor onszelf. Wij krijgen de Molukse verhalen ook niet in de lesstof, dus voor ons is het ook een hele zoektocht.

Ik vind het mooi dat Molukse talenten steeds bekender worden en daarmee ook ons verhaal. Zo heb je bijvoorbeeld Jim Taihuttu die de film 'De Oost' maakte, Jiggy Djé die zijn eigen vader interviewde en Ronnie Flex die zijn roots steeds meer aan het ontdekken is. Ook Kraantje Pappie is Moluks en ik kwam er laatst achter dat een producer van een soundtrack van 'Coming 2 America' ook een Molukse jongen is. Dit soort dingen komen vaak niet naar voren, waardoor mensen niet weten hoe goed we eigenlijk bezig zijn. En wijzelf daardoor misschien ook niet.

In de wekelijkse Clubhouse-room Moluks Kwartiertje proberen we Molukse talenten te stimuleren en inspireren. Die room is eigenlijk heel spontaan ontstaan. Een oud-schoolgenoot kwam met het idee en maakte mij een moderator. We nodigden alle Molukse creatievelingen uit om met elkaar te connecten en elkaar te supporten. Dat werd al snel heel groot, vorige week deden er ruim 300 mensen mee. We waren verrast over hoeveel behoefte er is om met elkaar in contact te komen. Vroeger waren we een hele hechte gemeenschap: iedereen kende elkaar van feestjes en woonde in dezelfde wijken. Naarmate je ouder wordt, merk je dat dat een beetje verdwijnt. Iedereen is meer verspreid gaan wonen en je moet zelf dingen organiseren om met elkaar in contact te blijven.

In Moluks Kwartiertje praten we over carrières en hoe mensen zijn gekomen waar ze nu zijn. Eigenlijk gewoon: wie ben je en wat doe je. Zo proberen we jongere generaties te inspireren en een goed voorbeeld te geven. Daarnaast doe ik aan spoken word en ben ik bezig met een dichtbundel. Ik wil gewoon verhalen vertellen. Het liefst Molukse verhalen, want die verdienen een groter platform. Verhalen over én van ons. Het begint bij onszelf, daar focussen we op en dan komt er vanzelf meer bekendheid."

- Djé-rimo (30)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie