Close-up

Jahmaira (27): "De toekomst is van ons, maar dan moeten jongeren wel stemmen"

foto: Jahmaira
  1. Newschevron right
  2. Jahmaira (27): "De toekomst is van ons, maar dan moeten jongeren wel stemmen"

"Represent Jezelf is eind vorig jaar begonnen als gesprek tussen mij en een paar vrienden. We hadden het over jongeren, dat ze te weinig stemmen. We kennen ze zelf ook, hun reactie is altijd: 'Ik heb niks met politiek'. Dat gesprek is uitgegroeid tot een serieus plan voor een campagne. We begonnen met z'n drietjes, maar hadden al snel een team van acht à tien man bij elkaar. Een divers, bij elkaar geraapt zooitje met verschillende achtergronden, maar dezelfde missie: de jongere generatie, met name de jongeren met een biculturele achtergrond, naar de stembus krijgen.

We willen niemand pushen of een bepaalde politieke richting op sturen, maar gewoon informeren en inspireren. Van samenwerkingen met politieke partijen blijven we ver weg. We willen het praten over politiek laagdrempeliger maken. Dat doen we vooral via social media. Het moet grappig en luchtig zijn, maar ook informatief sterk. Wat gebeurt er met je stem en wat houdt een blanco stem in bijvoorbeeld? Voor advies over hoe we dat het beste kunnen overbrengen, vragen we vaak hulp van de jongeren zelf.

We wilden een grappig alternatief bieden aan degenen die geen fuck van de normale StemWijzer snappen. Daarom hebben we in samenwerking met ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer, een stemwijzer in straattaal gemaakt. De stellingen zijn legit, maar met ons diverse team en hulp van de doelgroep hebben we die omgezet in straattaal. Dat is echt goed ontvangen. We kregen reacties als: 'Thanks, ik mag voor het eerst stemmen en dit is precies wat ik nodig had. Nu snap ik het'. We hebben niet de illusie dat we wereldveranderingen te weeg kunnen brengen, maar het gaat erom dat we die ene jongere naar de stembus krijgen en dat die dan ook weer iemand meeneemt.

Ik heb het gevoel dat iets als Represent Jezelf echt nog miste. Zolang ik me kan herinneren hebben de meeste mensen van mijn leeftijd en jonger vaak weinig affiniteit met politiek. Ik heb zelf ook lang het idee gehad dat ik niet goed geïnformeerd werd. Ik moest echt zelf op zoek gaan, dus dan ging ik partijprogramma's lezen. Daar werd ik ook niet veel wijzer van. Er wordt verwacht dat je al een bepaalde basiskennis van politiek hebt om die taal te kunnen begrijpen

Ik denk dat jongeren zichzelf te weinig terugzien in de politiek. Er is weinig diversiteit. Ik ben zelf Surinaams-Hindoestaans-Nederlands. Bepaalde onderwerpen, zoals institutioneel racisme, liggen me nauw aan het hart. Ik zie zelf graag ook meer kleur en meer vrouwen terug in de politiek. De enige manier om die representatie te krijgen, is om te stemmen. Ik dacht heel lang: wat maakt mijn stem nou uit? Maar ik kwam erachter dat je direct invloed kan hebben op hoe de politiek eruitziet. De toekomst is van ons, maar dan moet je wel stemmen. Ik denk dat als je gehoord wilt worden en jouw normen en waarden terug wilt zien in het beleid van de regering, dat je dan zelf mee moet schrijven aan dat plan. Heb je niks met politiek? Wij ook niet altijd. Maar niks doen is geen optie."

- Jahmaira (27)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Tweede Kamerverkiezingen

FunX slaat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing de handen ineen met 3FM en NPO 3 om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen op 17 maart. Hier vind je alle relevante informatie terug, zoals speciale radio- en tv-uitzendingen, YouTube-filmpjes, podcasts en artikelen. #ZetJeStemNietOpMute

Ster advertentie
Ster advertentie