FunX

IC-verpleegkundige Miriam: "We merken dat er minder mensen binnenkomen"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. IC-verpleegkundige Miriam: "We merken dat er minder mensen binnenkomen"

Door de coronacrisis ligt er enorm veel druk op de gezondheidszorg. Zo meldden zich de afgelopen tijd ontzettend veel mensen op de intensive care met corona-symptomen, waardoor de IC's bomvol zaten. Deze week was er gelukkig beter nieuws, want het aantal IC-opnames daalde tot onder de 900. Een aantal weken terug sprak Fernando met IC-verpleegkundige Miriam over de heftige situatie op de IC-afdeling waar zij werkzaam is. Vandaag gaf zij een kleine update over de huidige situatie.

IC-verpleegkundige Miriam: "We merken dat er minder mensen binnenkomen"

Minder opnames

Miriam vertelde een tijdje terug het volgende: "Als mensen in Nederland zouden zien wat er zich afspeelt op de IC, dan zouden ze schreeuwend wegrennen. Hoe mensen daar levenloos liggen en vechten voor hun leven en hoe jij voor die patiënten zorgt met de vraag of ze het gaan redden. Dat is hartverscheurend." Ze merkt nu inderdaad dat het aantal patiënten aan het dalen is.

"Dat merken wij ook. Er komen veel minder mensen binnen. Het is niet gestopt, maar het is niet meer zoals een paar weken geleden."

Hoge werkdruk
Ook vertelde Miriam over de ontzettend hoge werkdruk. Zo draaiden haar collega's en zij vaak dubbele diensten, soms wel zeventig uur per week, en sliepen ze vaak in het ziekenhuis. Dat is nu enigszins veranderd: "De werkdruk is nog wel hoog moet ik eerlijk zeggen, maar de uren zijn wel minder geworden. We proberen nu geen dubbele diensten meer te draaien. Je hebt nu wel wat meer lucht."

Andere kwalen

Voor mensen met andere kwalen - die niets te maken hebben met het coronavirus - bestaat er ook een zogeheten 'schone' IC-afdeling. Miriam benadrukt dat dat altijd zo is geweest, maar dat veel mensen angstig waren om zich daarvoor te melden door het coronavirus. Gelukkig gaat ook dat nu de betere kant op. "Je merkt dat mensen minder angstig zijn en zich wel meer melden na de vele oproepen die we hebben gedaan. Mensen die andere kwalen hebben dan het coronavirus, liggen nu ook op de ic. Meer dan voorheen in ieder geval."

Afbeelding: Rijksoverheid

Ster advertentie
Ster advertentie