FunX

Kim Jong-un: ernstig ziek, overleden of nog springlevend?

foto: Alexander Khitrov / Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Kim Jong-un: ernstig ziek, overleden of nog springlevend?

Er gaan al een tijdje geruchten rond over de gezondheid van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Zo wordt er in de media gespeculeerd dat hij ernstig ziek of zelfs al dood zou zijn. Klopt dit of is er gewoon helemaal niets aan de hand? Tijd om Korea-expert Sico van der Meer in te schakelen die er meer over vertelde in Start met Fernando.

luxe villa?

Kim Jong-un heeft zich sinds 11 april niet meer in het openbaar vertoond, waardoor de alarmbellen begonnen te rinkelen. Zo liet hij op 15 april ook de viering van de geboortedag van zijn grootvader en ex-dictator van Noord-Korea Kim Il-sung aan zich voorbij gaan. Aangezien dit een van de belangrijkste feestdagen van Noord-Korea is, was de afwezigheid van Kim Jong-un merkwaardig. Wat is er aan de hand? Volgens Sico is het bekend dat Kim Jong-un gezondheidsproblemen heeft, maar hij vindt dat er niet te hard van stapel moet worden gelopen. "Het lijkt er in mijn visie het meest op dat hij gewoon ergens in een luxe villa afwacht, omdat hij niet besmet wil worden met het coronavirus."

Niets uitsluiten

Het is niet de eerste keer dat de Noord-Koreaanse leider uit beeld verdwijnt. Zo verdween hij een aantal jaar geleden zelfs voor zes weken. Sico: "Toen kwam ie toch weer terug en liep hij op krukken, omdat hij een enkeloperatie had ondergaan." Toch wil Sico niets uitsluiten: "Ik moet erbij zeggen dat het ook een tijdje duurde voordat bekend werd dat zijn vader en grootvader waren overleden. Vandaar dat mensen zeggen: 'Het is eerder gebeurd dat we even niks hoorden en toen bleek de dictator dood te zijn.' Dus dat zou ook zomaar kunnen."

Trump weet meer

Donald Trump beweerde tijdens een persconferentie op 28 april meer te weten over de toestand van Kim Jong-un. Op de vraag van een journalist antwoordde de Amerikaanse president: "Ik kan je niet precies vertellen wat er aan de hand is. Ik weet er meer over, maar ik kan er nu niet over praten. Ik wens hem gewoon het beste. Ik heb een heel goede relatie met Kim Jong-un. Als ik geen president was geweest, zaten jullie nu in oorlog met Noord-Korea. [...] Jullie zullen er waarschijnlijk meer over horen in de nabije toekomst."

Coronavirus in Noord-Korea

Volgens Sico is de speculatie ontstaan door de buitenlandse media. Doordat Noord-Korea zo'n mysterieus en gesloten land is, staan ze vaak in het middelpunt van de belangstelling. Het is zelfs zo gesloten voor de buitenwereld dat de Noord-Koreaanse regering beweert dat er niets aan de hand is qua coronavirus. Daar lijkt volgens Sico niet veel van te kloppen. "Het lijkt erop dat het coronavirus wel degelijk is doorgedrongen tot Noord-Korea. Ze grenzen aan China natuurlijk en het lijkt er sterk op dat het behoorlijk is losgebarsten."

Wat als?

Maar wat als Kim Jong-un toch echt overleden is? Wat voor impact zou dat hebben op Noord-Korea? Sico legt uit dat de Kim-familie als een goddelijke familie wordt aanbeden door de bevolking. Daarom zou er een nieuw lid van de familie aan de macht moeten komen. "Zelf is Kim Jong-un 36 jaar en zijn oudste kind is waarschijnlijk 10. Dus ze moeten ergens anders een familielid vandaan halen, zoals een zus of een oom, om de Kim-familie weer als boegbeeld van deze dictatuur neer te zetten."

Ster advertentie
Ster advertentie