FunX

SPOKEN: 150 jaar slavernijverleden

  1. Newschevron right
  2. SPOKEN: 150 jaar slavernijverleden
2013 is het jaar waarin we in Nederland de afschaffing van slavernij herdenken. 150 jaar geleden werd slavernij afgeschaft, maar wat is er eigenlijk nog voelbaar uit die periode en welke invloed heeft slavernij nog op onze samenleving van vandaag? Manu gaat in gesprek met antropoloog Francio Guadeloupe en onderzoeker bij het Tropenmuseum Valika Smeulders.

Depressief

In het tweede uur spreekt Manu met Pete Philly en psychologe bij het Fonds Psychische Gezondheid Marianne Pranger over een onlangs verschenen onderzoek waaruit blijkt dat jonge mensen die zich creatief uiten, waaronder artiesten en kunstenaars, vaker depressief zijn en zelfmoordneigingen hebben. Pete, die overigens niet depressief is, deelt wel uit eigen ervaringen en Marianne bekijkt het onderzoek vanuit een psychologisch perspectief.

In de rubriek Duidelijke taal belt Manu met de van oorsprong Zoetermeerse Reggy Lines, die de afgelopen week samen met een heel leger aan Zoetermeerse MC's de Z.O.O. mixtape (Zoetermeer Op Oorlogspad) releaste. Reggy vertelt over de totstandkoming van de tape, maar ook over zijn voorliefde voor Soul en in het bijzonder de muziek van de allang overleden soullegende O.V. Wright.

Spook van de Week

De dichter die de eerste uitzending van Spoken in het nieuwe jaar opent met een Spoken-voordracht is de Rotterdamse schrijver en organisator Derek Otte. Vanaf deze week zal Derek ook elke donderdag de week voor Fun X samenvatten in CritiX, maar eerste is hij dus nog even huisdichter bij Spoken.

{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201301062100.mp3{/audio}
(rechter muisknop > doel opslaan als)

Uur 1

Pharoahe Monch Ft. Styles P - Black Hand Side
Fresku - Slavengedrag
Murs - The Science
Jay Z & Kanye West - Murder To Excellence
Reggy Lines - Piedboeuf
O.V. Wright - Eight Men Four Women (Duidelijke Taal: Reggy Lines)
Joell Ortiz Ft. Immortal Technique - Modern Day Slavery
Nas - N.I.G.G.E.R.
Big K.R.I.T. - 2000 And Beyond

Uur 2

Masta Ace - Revelations
Pete Philly & Perquisite - Mindstate
Cunninlynguists Ft. Cee Lo - Caved In
Notorious B.I.G. - Suicidal Thoughts
Eminem - Beautiful
Rocks Ft. Mocro Maniac - Up's & Downs
The Game - Start From Scratch
Ster advertentie
Ster advertentie