FunX

AUDIO: Eermoord, de dader als slachtoffer

  1. Newschevron right
  2. AUDIO: Eermoord, de dader als slachtoffer
In hoeverre zijn mannen verantwoordelijk voor het gedrag van de vrouwen binnen hun familie? Het schijnt dat veel Turkse en Marokkaanse mannen het nog altijd lastig vinden om te zien hoe 'hun' vrouwen de Nederlandse normen en waarden aannemen. Vorig jaar ontving de politie ruim 500 meldingen van eergerelateerd geweld en er vielen dertien doden door eerwraak.Jouw Stad Amsterdam ging dieper op het onderwerp in.

Niet genoeg aandacht voor daders
Vorige week startte Celal Altuntas het project 'Wel eer, geen geweld' op het ROC van Amsterdam. Ook ging de film 'Het is je zusje' in première. Het is een waargebeurd verhaal over een dertienjarige jongen die zijn zusje heeft vermoord. Hoewel de Turkse Celal zich nu verzet tegen eerwraak, was hij zelf ook ooit bijna een dader van dit soort geweld. Natasja vroeg hem meer duidelijkheid.

"Ik kwam erachter dat er geen aandacht was voor de daders, dus jongens en mannen. Dat was voor mij een reden om dit project in het leven te roepen. Zodat er niet meer óver hen, maar mét hen gesproken wordt."



"Je moet beseffen dat je als vrouw veel waard bent"
Celal vindt dat daders dus ook slachtoffers zijn als het om eerwraak gaat. Vaak is de druk vanuit de cultuur en familie zo hoog, dat ze niet anders weten. Maar hoe zit het met de rol van de vrouw bij eerwraak? FunX-reporter Ouassima sprak daarover met Malika Rosa. Zij is schrijfster van het boek 'Allochtonen zijn veel waard'. Daarnaast maakt ze zich hard voor de rol van de vrouw binnen de samenleving en is ze een fel tegenstander van eerwraak.



"Eerwraak is zwaar haram!"
Volgens Celal speelt de omgeving van de dader een grote rol. Maar is de omgeving dan net zo schuldig als de moordenaar? Natasja werd platgebeld door luisteraars die hier graag hun reactie op wilde geven.



Ster advertentie
Ster advertentie