FunX

Zangeres Jennifer Cooke rent 16,1 km voor haar broertje die kanker overwon

  1. Newschevron right
  2. Zangeres Jennifer Cooke rent 16,1 km voor haar broertje die kanker overwon

"Ik was heel druk met mijn carrière en ik ging vol energie dit jaar in." Met de goede voornemens van zangeres en dj Jennifer Cooke liep het iets anders dan verwacht. In januari kreeg haar broertje Xavié (20) te horen dat hij lymfeklierkanker had. De kans dat het terugkomt is volgens haar zeker aanwezig. Daarom loopt Jennifer op 23 september mee met de Dam tot Damloop om samen met Team FunX geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding.

"Ik kon eigenlijk wel ter plekke breken, maar ik moest sterk zijn"

buikpijn

Bijna in één adem vertelt Jennifer hoe alles de afgelopen maanden is verlopen.

"Mijn broertje had veel last van buikpijn. In eerste instantie dachten we aan voedselvergiftiging, maar toen het maar niet ophield, gingen we met hem naar de dokter. Daar kregen we na verschillende onderzoeken te horen dat hij kanker had. Xavié moest meteen met chemotherapie beginnen. Op dat moment dacht ik: 'Ik kan nu wel breken, maar hij gaat nu door een hel heen'. Dus ik moest sterk zijn voor hem."

Zelf had haar broertje het even moeilijk, maar hij ging positief om met hem nieuws. "Hij is niet een persoon die huilt, totaal niet. Hij is heel optimistisch."

"Ik ben niet iemand ooit zou meedoen aan een marathon of zoiets."

steun

Jennifer besloot er honderd procent te zijn voor haar broertje. "Ik woonde toevallig om de hoek van het ziekenhuis. Elke keer als hij chemo had, ging ik daar langs." De mentale steun betekende veel voor Xavié. Ook is ze ervan overtuigd dat huisgemaakte, biologische moringathee veel heeft betekend in zijn herstel. Maar de bestraling eiste veel van Jennifers broertje. Door de heftige stralingen van de chemo kreeg hij een hartaanval.

Geen renner

"Ik haat rennen", legt Jennifer grappig genoeg uit. "Ik ben niet iemand die ooit zou meedoen aan een marathon of zoiets. Wel train ik al sinds vorig jaar om fitter te worden. Toen ik de oproep van FunX zag langskomen, dacht ik: 'Ik ben nu toch bezig met sporten, dus waarom niet?' "

herstel

Er komen mooiere tijden aan voor Jennifer en haar familie. Vier weken geleden kreeg Xavié te horen dat hij kankervrij is. "We gingen met zijn alleen naar de dokter toe voor de uitslag van het laatste onderzoek. Het was een heel mooi moment." Helaas betekent dat niet dat de strijd gestreden is. "Het gaat nog even duren voordat hij echt hersteld is, ook mentaal. Het is natuurlijk wel traumatiserend wat hij heeft meegemaakt. We delen niet dezelfde moeder, maar voor onze vader en zijn moeder viel er een grote last van hun schouders."

"Op social media lijkt het alsof alles goed met me gaat, ik reis veel, maar anderen wisten het echte verhaal niet."

Verlies

"Ik heb veel mensen verloren aan de ziekte en bij Xavié is de kans groot dat het terugkomt", zegt Jennifer.

"Hopelijk is er tegen die tijd een medicijn waardoor hij niet meer door zo’n hel hoeft te gaan. Dat is de reden dat ik nu geld wil inzamelen. Want op het moment dat je zo'n diagnose krijgt, kun je niet anders doen dan vertrouwen op de doktoren en erop vertrouwen dat diegene positief blijft."

Reacties

Hoewel er in haar persoonlijke leven veel gebeurde, ging de muziekcarrière van de artiest door.

"Op social media lijkt het alsof alles goed met me gaat, ik reis veel, maar anderen wisten het echte verhaal niet. Toen ik besloot mee te doen aan de Dam tot Damloop, wilde ik het wel openbaar maken. Veel mensen dachten 'what the fuck?' toen ze het hoorden. Ze waren geshockeerd, maar ik kreeg superfijne berichtjes en donaties voor KWF. Ook konden veel mensen zich identificeren met mijn verhaal. Ze hebben het zelf ervaren of hebben het gezien bij geliefden dichtbij hen. Het kan jou, mij en iedereen overkomen, maar dat weten we gewoon niet."

Craig David

Nu haar broertje kankervrij is verklaard, kan Jennifer zich meer gaan focussen op haar muziekcarrière, waar het ook vlot mee verloopt. "Ik heb vorig jaar in Londen mijn EP opgenomen. Daar kwam ik in contact met Craig David en ik zie hem echt als voorbeeld. Hij liet mij zien dat je zang met dj'en kunt combineren, dus daar wil ik voor gaan. Nu ben ik bezig tracks op te nemen in zijn studio, met producers die ook met hem hebben gewerkt. Het voelt heel fijn dat er nu mensen deuren voor mij openen."

Wil je Jennifer Cooke of anderen van Team FunX ook steunen en daarbij bijdragen aan het onderzoek naar kanker? Ga dan naar de teamwebsite van de Dam tot Damloop en doneer.

Ster advertentie
Ster advertentie