FunX

Waarom verandert de Nederlandse taal?

  1. Newschevron right
  2. Waarom verandert de Nederlandse taal?
Project-X-feest is het nieuwe woord van 2012, maar waarom verandert en vernieuwt de Nederlandse taal eigenlijk? Fernando vroeg het vanochtend in Start aan hoogleraar Taalwetenschap Mark van Oostendorp, die ook dialectonderzoeker is.

"Iedere taal verandert continu of is in het verleden continu veranderd," zegt Oostendorp. Volgens hem ligt dat aan één van de belangrijkste functie van taal: laten horen wie je bent. "Jongeren willen laten horen dat ze anders zijn dan ouderen en dat kun je alleen maar doen door de taal net iets te veranderen."

Mark van Oostendorp vertelt ook dat oude generaties door constante taalveranderingen nooit tevreden zullen zijn met de nieuwe Nederlandse taal. Die ontevredenheid maakt volgens de hoogleraar deel uit van een proces, want tweeduizend jaar geleden werd er volgens hem ook al geklaagd over de taal van jongeren. "De huidige generatie jongeren gaat over 50 jaar ook gewoon klagen over de nieuwe generatie."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F71823625"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie