FunX

Helft FunX-luisteraars blijft besmette kip eten

  1. Newschevron right
  2. Helft FunX-luisteraars blijft besmette kip eten
In bijna alle kip die in de supermarkt verkocht wordt, zit de gevaarlijke ESBL-bacterie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. In Nederland zijn er in de afgelopen jaren al meer dan honderd mensen aan overleden. De ESBL-bacterie is namelijk bestand tegen de meeste antibiotica. Is dat voor jou een reden om te stoppen met kip eten?

Stemmen

In CritiX was de stelling van gisteren: 'Nu alle kip besmet is, neem ik geen risico's meer. Ik eet nooit meer kip.' Ruim 52% van de stemmers op FunX.fm en de FunX-app (op je smartphone) is het eens met de stelling. Bijna de helft (48%) eet dus nog gewoon kip, ook als er risico's zijn.

Doden

In 2010 is er één persoon overleden aan de ESBL-bacterie. In 2007 waren het er ongeveer honderd. De slachtkippen krijgen antibiotica in hun voedsel en daarom is de bacterie resistent tegen de meeste medicijnen. Als je er ziek van wordt, is er een grote kans dat de antibiotica die je arts voorschrijft, niet werkt. De Consumentenbond raadt daarom iedereen aan om biologisch kippenvlees te eten. Dat bevat minder antibioticaresistente bacterien, maar is wel een stuk duurder.

Actie

Om iedereen te waarschuwen voor de risico's, startte de Consumentenbond de 'schone kip-website'. Toch geven de meeste FunX luisteraars aan dat ze toch gewoon kip blijven eten. Tijdens CritiX (maandag t/m donderdag 21.00-23.00 uur) kwamen o.a. de volgende Twitterberichten binnen bij Q-Bah:

Alisha: Ik mag zowieso alleen kip, lams, doks en vis.. Dus k blijf t ook gwn eten. #funx
Priz: Waarom zou geen ik geen kip meer eten, de schapen zijn ook al ziek geweest en de koeien hebben gekke koeien-ziekte gehad. Wat blijft er over? @FunX
Mamma: Neee #funx ik kan me kip niet laten! I love my chicken !!

Luisteraars bellen naar CritiX:
Ster advertentie
Ster advertentie