FunX

Proefdiervrije cosmetica? Who cares?

  1. Newschevron right
  2. Proefdiervrije cosmetica? Who cares?
Cosmetica-spulletjes die getest zijn op dieren zijn verboden in Europa. Toch wordt er nog steeds niet gekeken naar de stoffen waar het product van gemaakt is. Het kan dus zomaar zijn dat er toch dieren zijn mishandeld om jouw cosmetica te maken. Zit jij daarmee? In CritiX (ma t/m do, 21-23 uur) sprak Q-Bah met luisteraars over proefdiervrije cosmetica.

Stelling

Actiegroep Proefdiervrij komt met een app, waarmee je de barcodes van cosmetica kan scannen. Zo weet je straks of er stoffen inzitten die op dieren zijn getest. Maar het blijft natuurlijk de vraag of je zo'n app daadwerkelijk wil gebruiken. Op FunX.fm, de FunX-app en Facebook.com/FunXFM stond daarom de stelling: 'Het maakt niet uit of cosmetica proefdiervrij zijn, ik koop ze toch wel.' De stemmen waren verdeeld, een kleine meerderheid van 55% was het eens met de stelling.

Reacties

Jenny: 'Ik vind het echt zielig voor de dieren'
Samira: 'Dierenleed kan niet, volgens mijn boekje'
Barbella: 'Ik koop make-up die ik fijn vinden ik let er eigenlijk niet op'
Ashley: 'Ik hou van dieren. Maar ik maak me niet zo druk om de testen op muizen en ratten. Het lijkt me wel goed als ze met een alternatief komen, zodat dat niet meer hoeft.'
Natascha: Ik ben het eens met de stelling. Erg he? Maar het doet me niks'.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F44300497&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Europese Commissie

De Europese Commissie buigt zich momenteel over de stoffen die gebruikt worden in de cosmetica-industrie. In 2013 zou er een totaal handelsverbod ingaan voor stoffen die op dieren zijn getest, maar de invoering van het verbod wordt mogelijk uitgesteld. Volgens de actiegroepen komt dat omdat de cosmetica-industrie enorm goede lobbyisten heeft. De Nederlandse Cosmeticavereniging (NCV) spreekt het tegen en noemt de uitspraak van de actiegroepen onzin. "Als een alternatieve testmethode voor proefdieren eenmaal is goedgekeurd, is de hele branche verplicht haar te gebruiken", zei Marjolein van Oostrum van de NCV deze week in Trouw.
Ster advertentie
Ster advertentie