FunX

Hiyam (19) kwam 4 maanden geleden naar Nederland: "Yoga en meditatie geven me kracht"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Hiyam (19) kwam 4 maanden geleden naar Nederland: "Yoga en meditatie geven me kracht"

Het Good Vibes Dinner komt eraan! Het diner waar jongeren met een vluchtverleden een warm welkom krijgen en in contact komen met onder meer FunX-luisteraars. In aanloop naar het event gaat FunX in gesprek met jongeren die recent naar Nederland gekomen zijn. Deze week deelt Hiyam (19) haar verhaal. Ze komt uit Irak en ontvluchtte het land vanwege de oorlog. "Mijn passie voor yoga en meditatie houden me op de been wanneer ik het moeilijk heb."

Quote

Ik moest de eerste nacht buiten slapen.

Hiyam (19)

Geen slaapplek

Hiyam kwam vier maanden geleden naar Nederland. Ze vertelt over het moment dat ze hier arriveerde. "Het was al laat. Ik liep rond in Amsterdam en zocht een hotel, maar het was overal te druk en ik kon geen slaapplek vinden." Via via had ze begrepen dat ze naar Ter Apel moest. "Via Google Maps zag ik dat dat niet dichtbij was." Hiyam had geen andere keus dan de eerste nacht buiten te blijven om te wachten op de eerste trein richting het oosten.

Haar aankomst in Nederland verliep niet zoals Hiyam verwacht had. Toch probeerde ze positief te blijven en naar een oplossing te zoeken. "Ik zag dat ik eerst naar Nijmegen moest en ging er met de trein heen. Mijn batterij was leeg en ik wist dat ik mijn telefoon nodig zou hebben tijdens mijn reis, dus zocht ik een plek om mijn mobiel op te laden."

foto: FunX

Kaartje kopen

Toen haar telefoon eenmaal was opgeladen, probeerde Hiyam de tram te pakken naar haar volgende halte. "Maar ze lieten me nergens binnen. Ik had geen kaartje en wist ook niet hoe ik dat kon krijgen. Niemand legde me uit hoe het openbaar vervoer hier werkt."

Uiteindelijk strandde Hiyam in Grave. "Daar bleef ik wachten tot een uur of 7 's ochtends, voordat ik naar Ter Apel ging." Ze is blij dat ze in ieder geval een mobiele telefoon had om de route op te zoeken. "Met ups en downs lukte het me gelukkig om mijn weg naar Ter Apel te vinden." In Ter Apel meldde Hiyam zich aan.

Quote

Ik mediteer graag om tot rust te komen.

Hiyam (19)

Dromen waarmaken

Inmiddels zit Hiyam al een paar maanden in een asielzoekerscentrum in Nederland. Ze hoopt hier uiteindelijk een studie te volgen en haar dromen waar te maken. "Waar ik vandaan kom, zijn de mensen niet open minded. Ik had geen keus en moest het land ontvluchten, maar hoop dat ik hier kan doen waar ik gelukkig van word." Hiyam droomt er onder meer van om stewardess te worden. "Maar ik weet niet of dat mogelijk is met mijn lengte. Ik ben 1.57 meter en volgens mij moet je daarvoor minimaal 1.60 meter zijn."

Daarnaast heeft Hiyam een passie voor yoga en meditatie. "Ik begin mijn dag vaak met tien of twintig minuten yoga. Daarnaast mediteer ik graag om tot rust te komen." Voor de rest is Hiyam in haar vrije tijd veel bezig met zelfontwikkeling. "Ik studeer Nederlands en Engels voor mezelf. Ik wil die talen graag beter onder de knie krijgen."

foto: FunX

'Focus op mezelf'

Hiyam heeft op jonge leeftijd al veel meegemaakt. "Sommige mensen waar ik naar opkeek zijn niet meer in mijn leven. Dan heb ik het bijvoorbeeld over mijn ooms en tantes: of ze zijn naar een ander land gevlucht, of ze zijn helaas overleden." Ondanks dat ze er 'alleen' voor staat, blijft Hiyam graag positief. Ze geeft aan dat ze zich niet bezighoudt met negativiteit. "Eigenlijk boeit het me niet wat mensen van me denken. Ik focus me op mezelf. Ik heb goede intenties, probeer er het beste van te maken en heb genoeg meegemaakt om te weten dat het geen zin heeft om te focussen op wat anderen van je vinden."

Good Vibes Dinner

Op 20 december organiseert FunX het Good Vibes Dinner. Hier komen jongeren die naar Nederland gevlucht zijn onder meer in contact met FunX-luisteraars. Het diner staat in het teken van lekker eten, muziek, hoop, verbinding, ontmoetingen en verhalen. Kortom: good vibes.

Na onder meer de schrijnende gebeurtenissen die eerder dit jaar in Ter Apel plaatsvonden, wil FunX graag laten zien hoe Nederland écht is. Met het diner willen we jonge nieuwkomers met een vluchtverleden dan ook warm verwelkomen, een hart onder de riem steken en kijken hoe we iets voor hen kunnen betekenen, samen met FunX-luisteraars.

De avond wordt gehost door Mister Good Vibes Fernando en Ouassima. Er zullen veel verschillende flavours qua eten en muziek zijn, met onder meer optredens van Inez en DJ Mimi. Daarnaast zullen een aantal bekende FunX-gezichten voor deze speciale gelegenheid de radiostudio verruilen voor een plekje in de keuken, achter de bar of in de bediening.

In aanloop naar het event deelt FunX onvergetelijke, inspirerende en ontroerende verhalen van mensen met een vluchtverleden of mensen die daar wat mee te maken hebben. Een overzicht van alle stories vind je hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie