FunX

Prashaan (36): "Ik ga inheemse mensen in de Amazone helpen met hun gezondheid"

  1. Newschevron right
  2. Prashaan (36): "Ik ga inheemse mensen in de Amazone helpen met hun gezondheid"

“Sinds 2011 ben ik werkzaam als fysiotherapeut. Ik wist vroeger niet eens wat dat was. Op mijn 22ste volgde ik al een aantal jaar geen studie meer en had ik geen middelbare schooldiploma. Ik was op een dag een studie aan het zoeken toen mijn moeder ineens binnenkwam. Ze vertelde dat ze net bij de fysio was geweest. Geen idee wat dat was, dus ik googlede het en vond zo de perfecte studie voor mezelf. Ik heb daar toen een toelatingsexamen voor gedaan, behaalde mijn diploma en uiteindelijk ook mijn master Sportfysiotherapie.

Ik ben van nature zo ingesteld dat ik mensen graag wil helpen. Dat zit gewoon in mij. Daarom ben ik ook goed in mijn werk, omdat ik mensen kan helpen en mijn ei kwijt kan. Vorig jaar was ik de Netflix-serie ‘Frontera Verde’ aan het kijken over inheemse mensen in de Colombiaanse Amazone. De hoofdrolspeler, Miguel Dionisio Ramos, maakte zoveel indruk op mij, dus in een rare bui zocht ik deze guy op op social media. Toen ik hem vond, stuurde ik hem een berichtje om hem te complimenteren voor zijn acteerwerk. Gewoon zomaar, zonder er iets voor terug te vragen. In de huidige wereld durven mensen soms geen complimenten meer te geven aan elkaar.

Miguel reageerde superenthousiast op mijn berichtje en zei: ‘De Amazone wacht op je. Als je wilt komen, staat mijn deur open voor je.’ Toen hij mij vertelde dat ik daar welkom was, vertelde ik hem over mijn idee. Ik wilde mensen in afgelegen gebieden die slecht toegang tot de gezondheidszorg hebben, helpen met fysiotherapie. Hij antwoordde meteen: ‘Dat hebben we hier volop nodig, kom alsjeblieft. Laten we een project opzetten!’ Ik heb uiteindelijk maandenlang voorstudie gedaan om erachter te komen hoe ik met fysiotherapie een rol van betekenis kan hebben voor die mensen.

Op dit moment moet ik alleen nog een officiële stichting registreren. Als ik dat gedaan heb, ga ik beginnen met het inzamelen van donaties, omdat ik geld nodig heb om daarnaartoe te gaan. Mijn doelstelling is om deze zomer voor zo’n drie weken naar Colombia te gaan. In de tussentijd hebben Miguel en ik heel goed contact: we kennen elkaars familie, hij feliciteerde me op mijn verjaardag en we vragen elkaar om de zoveel tijd hoe het gaat. Het is supermooi. Hij is een pure vent die zich heel erg inzet voor de rechten van de inheemse mensen. De inheemse mensen zijn vaak de lul. Hun eigen gebied wordt afgepakt en verder moeten ze het maar uitzoeken. Ze worden opgekauwd en uitgespuugd.

Met mijn kennis van gezondheid en het menselijk lichaam, kan ik erachter komen waar mensen beperkt in worden in hun dagelijkse leven. Ik kan iemand helpen die bijvoorbeeld ooit zijn elleboog heeft gebroken en daardoor nu een misvormde elleboog heeft. Met bepaalde oefeningen en adviezen kan ik ervoor zorgen dat die elleboog beter gaat functioneren. Als dat gebeurt, kan diegene ook beter functioneren in zijn dagelijkse leven. Het gaat voor mij een verrassing zijn wat ik daar tegen ga komen. Miguel heeft ook de medicijnmannen in het dorp al ingelicht over mijn komst en zij zijn daar erg blij mee. Ik wil mijn kennis gewoon overdragen, zodat zij het in de toekomst kunnen gebruiken. Als het in Colombia goed gaat, wil ik graag nog naar Suriname en Nepal gaan en mij daarna op het Caribisch gebied richten.”

- Prashaan (36)

Close-up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie